Панихида в гробищния парк на Бургас ще събере днес роднините и близките на загиналите моряци от кораба "Ванеса".

Една година след трагедията в Керченския пролив все още няма окончателно заключение за потъването на българския товарен кораб, съобщи БНТ.

"Ванеса" потъна на 3 януари миналата година в Азовско море и погреба девет български моряци и един украински лоцман. От 11-членния екипаж оцеля само морякът Николай Димитров.

Първите сигнали за бедствие пристигат към три часа сутринта  на трети януари 2008 година в  Морска администрация - Бургас.

Съобщават, че товарният кораб "Ванеса", който извършва редовен превоз на желязо от украинското пристанище Бердянск за бургаския металургичен завод „Промет", е потънал край бреговете Керченския пролив в Азовско море.

Уточнено е, че на последното си плаване за Бургас корабът потегля на 29 декември 2007 година през нощта въпреки предупреждението, че в Азовско море се очаква буря.

„Ний на 31 като пристигнахме температурата беше положителна. На следващия ден падна до минус един градус. Мигът, в който потеглихме, беше вече минус пет. Корабът когато потъна беше вече минус 15.

За 10 часа температурата падна с десетина градуса. Никой не го е предвидил това нещо, никой не може и да го предвиди", разказва единственият оцелял от кораба моряк Николай Димитров.

Всичките напрегнати часове и дни след това само регистрират трагедията. В ледените води намират смъртта си десет опитни моряци с над 20 години стаж.

Вече година след морската катастрофа все още няма разрешение от украинските власти за подводен оглед на потъналия кораб. Той може да бъде направен не по-рано от пролетта. Тогава може да приключи и делото, казаха от бургаската прокуратура.