Инициативен комитет от 12 интелектуалци настоява за "временно спиране" на демонтажа на паметника "1300 години България" пред столичния НДК с писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова, председателя на СОС Елен Герджиков, председателката на комисията по култура Малина Едрева, заместник-кмета по културата Тодор Чобанов и Експертния художествен съвет към Столичната община.

В писмото се предлага преразглеждане на проекта за демонтаж, като решението не се взема само от столичните власти, а казусът да бъде внесен в експертния съвет по изобразителни изкуства към Министерството на културата.

Комитетът настоява за изготвяне на "независима инженерна експертиза относно безопасността на конструкцията на паметника"и иска Столичната община "да се обърне с официално писмо до автора на паметника" той да представи проект за реставрация на паметника, бюджет и срок за изпълнение, "съобразени с началото на председателството на България на Съвета на Европейския съюз през 2018 година".

Предлага се проектът на автора Валентин Старчев също да бъде внесен за съгласуване в министерството и художествения съвет към Столичната община.

Авторите на писмото се позовават на значимостта на паметника и художествените му качества, като посочват, че той е част от маршрутите на чуждестранните туристи у нас.

В предложенията на инициативния комитет не се споменава нищо за възстановяването на паметника на Първи и Шести пехотни полкове, който е разрушен за да бъде издигнат монументът "1300" години България, но от контекста на писмото следва, че ако се приемат предложенията на инициативния комитет, той няма да бъде възстановен.

Намерението на Столичната община е след демонтажа на монумента на негово място отново да бъде поставен войнишкият мемориал.

Фандъкова: Възстановяваме войнишкия мемориал пред НДК

Фандъкова: Възстановяваме войнишкия мемориал пред НДК

Още през 1983 г. отнемат акт 16 на паметника „1300 години България”...

Членове на инициативния комитет са художникът Кирил Кузманов, председателят на СБХ Любен Генов, професорите от НХА Станислав Памукчиев, Емил Попов и Десислава Минчева, скулпторите Павел Койчев и Крум Дамянов, кураторите Мария Василева и Яра Бубнова, проф. Христо Харалампиев от УАСГ, режисьорите Маргарита Младенова и Иван Добчев.