Времето за възстановяване на паметника "1300 години България" е отминало, хората, които през последните дни настояват за запазването му са имали всички възможности да получат подкрепа за позицията си през изминалите десетилетия, но са ги пропуснали.

Това заяви кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова на пресконференция.

"Моята лична кауза е възстановяване и опазване на паметници. В случая с паметника "1300 години България" говорим за състояние, в което е невъзможно да бъде възстановен." - коментира тя.

Фандъкова посочи, че още при откриването му през 1982 г. паметникът "1300 години България", е определен като незавършен, а през 1983 г. министърът на строителството и селищното устройство Григор Стоичков му отнема акт 16. 
През периода между 1988 и 2011 г. са правени експертизи, според които монументът е в лошо състояние и е опасен за гражданите.

Кметът на София напомни, че през 2003 г. авторът на паметника Валентин Старчев е участвал в комисията, която установява, че е необходимо незабавно да се демонтират плочите и спомагателната конструкция. Член на същата комисия е бил и Светлин Русев, който сега настоява за запазване на паметника.

12 интелектуалци искат спиране на демонтажа на паметника пред НДК

12 интелектуалци искат спиране на демонтажа на паметника пред НДК

С писмо до Йорданка Фандъкова...

Йорданка Фандъкова увери, че след демонтажа на опасната конструкция на нейно място ще бъде възстановен паметникът на 1-и и 6-и пехотен полк, който е бил разрушен, за да се издигне на мястото му монументът.

Тя се е обърнала към министъра на отбраната с предложение на мястото да бъде върнат лъвът - един от най-важните елементи, който е бил разположен в центъра на войнишкия мемориал. Днес той се съхранява в Националния военно-исторически музей.

"Надявам се да получим тяхната подкрепа, за да върнем на мястото този важен елемент, пред който са поставяни венци и цветя в знак на почит към загиналите", подчерта Фандъкова.