1370 са бездомните лица у нас по данни до месец септември. Това заяви социалният министър Хасан Адемов в отговор на питане от депутата Семир Хусеин Абу Мелих.

Народният представител направи уговорката, че въпросът не е бил зададен пряко от него, а е вдъхновен от питането на младо момче, което го е посетило в приемния му ден и е поискало да знае колко са бездомните у нас и какво прави държавата за тях.

Адемов подчерта, че у нас за бездомните се предоставят услуги в центровете за настаняване и центровете за работа с деца на улицата. 32 са тези центрове към септември 2013 г., а за тях са отпуснати 3 962 хиляди лева.

Близо 1000 потребители са се възползвали за първите три тримесечия на тази година от предлаганите услуги.
26 от бездомните лица са ползвали здравни услуги в центровете. Адемов се похвали,че за следващата година за грижа за бездомните ще са отделени 2 милиона лева повече.

Закриването на домовете за деца, лишени от родителски грижи, е заложено в Националната стратегия. Направили сме задълбочен анализ на децата от всички институции, работещи с умствено увредени хора.

Това заяви още Хасан Адемов по време на парламентарния контрол. За всяко дете и младеж трябва да има мотивирано становище за деинституционализацията му. Здравен статус, образователни потребности, степен на развитие и наличие на семейство или близки за контакт са основните фактори, които определят бъдещето на тези деца.

През август и септември 2013 г. са изведени 23 деца от три институции, похвали се Адемов. Към настоящия момент се сформира работна група с участието и на неправителствени организации, изясни още министърът.

Тези критерии не се спазват, експертите са принудени да променят оценките си, а ръководителите се отказват от постовете си по същата причина, контрира го депутатката Ирена Соколова.

По думите й за последната година не са се издирили семействата на изоставените и увредени деца, за да може децата да бъдат настанени най-близо до родителите си, а реално те се настаняват „където и да е другаде".
Моля да се намесите, ДАЗД е попечител и родител, и всичко за тези деца, развълнува се депутатката.

За да можем да постигнем целите, които са заложени в процеса на деинституционализация, е важно да следваме методиката, обясни социалният министър. Той призова Соколова да му представи всяка налична информация за случаи, когато тази методика е заобикаляна, за да може да реагира незабавно.