В хода на последния етап от операция „Горещо лято" за прочистване на района на бившето поделение в с. Челопечене днес е установена липса на 14 броя невзривени боеприпаси - 85 мм изстрели с кумулативни снаряди, съобщават от пресцентъра на Министерство на отбраната. При установяване на липсата им са уведомени незабавно органите на Военна полиция и МВР.

По случая работят съвместни екипи на Военна полиция и органите на МВР в сътрудничество с Военноокръжна прокуратура-София. По случая е образувано военно досъдебно производство за кражба. Извършен е оглед на местопроизшествието, разпитани са свидетели. Извършена е проверка на всички пунктове за изкупуване на черни и цветни метали в района и са уведомени представители на местните власти.

При прочистването на района на 13 октомври, 14 броя изстрели са оставени на мястото на откриването им за обезвреждане на следващия ден, съгласно инструкцията за действие.

От министерството призовават да се проявява бдителност, защото тези стари боеприпаси са опасни за пренасяне, транспортиране и разглобяване. При намиране на стар боеприпас незабавно да се подаде сигнал на дежурните телефони на Военна полиция 922 11 00 и 922 12 00. За действие са подготвени модулни екипи за обезвреждане на боеприпаси.

Припомняме, на 3 юли 2008 г. се взривиха складовете на поделението в Челопечене, където се съхраняваха близо 1500 тона боеприпаси. По чудо загинали нямаше, но в огромен радиус бяха разпръснати невзривени боеприпаси.

Министерството на отбраната обяви през август, че обезвреждането на останалите боеприпаси във военното поделение ще приключи най-късно следващата пролет.