Общо 14 са наказателни процедури, открити от Европейската комисия срещу България. Това обяви пред News.bg правосъдният министър Надежда Йорданова след участието си на парламентарния контрол в Народното събрание.

Всички те са на различен етап на развитие - една е на съдебна фаза, четири са във втора фаза, а останалите са все още в първа фаза. По въпроса и казуса, където има връчване на искова молба, тъй като става въпрос за интегриране на Търговския регистър с Европейската система за връзка между търговските регистри на държавите-членки, се работи по програма. Йорданова очаква до края на юни месец да са приключили всички процедури по тестване и системата да е стартирала.

По останалите въпроси има законодателна програма и се прави всичко възможно да се навакса с изоставането. Има една процедура, която не е свързана със законодателството - взаимният обмен на регистрите с данните за съдимостта в рамките на държавите-членки.

ЕК започва две наказателни процедури срещу България
Обновена

ЕК започва две наказателни процедури срещу България

Заради промените в законодателството за професиите и регистрите за съдимост

На въпрос на News.bg как би коментирала протеста на родителите пред правосъдното ведомство за така нареченото споделено родителство, Надежда Йорданова заяви, че е става въпрос не само за въвеждане на споделеното родителство, а и за изпълнението на съдебните решения за режима на родителските права. При неизпълнение на съдебните решения няма ефективен механизъм за провеждането им в изпълнение.

В момента сме на етап създаване на работна група, за да се направят законодателни текстове, които да се обсъдят с различните заинтересовани организации, уточни Йорданова.

Тя подчерта, че едно дете трябва да остане там, където е в най-добър интерес на самото дете, защото всеки един казус е различен.