Европейската комисия открива наказателни процедури срещу България и още 17 страни.

Причината е, че не са приложили правилно изискванията на Европейския съюз за предварителна оценка на промените в законодателството за професиите.

Европейските правила включват изисквания за предотвратяване на национални мерки, които могат да затруднят достъпа на квалифицирани специалисти или упражняването на някои професии на пазара на труда. Неправилното им прилагане може да доведе до прекомерни цени и това може да постави в неравностойно положение потребителите.

ЕК счита, че липсата на правилно приложение може да попречи на развитието на нови услуги или да ограничи достъпа до важни услуги.

България и останалите държави - Австрия, Хърватия, Чехия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Литва, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Швеция, разполагат с два месеца, за да отговорят на Комисията.

Ако не е доволна от отговорите, ЕК може да реши да продължи с наказателната процедура.

Освен това ЕК започва производства за установяване на нарушение срещу България и още 4 държави членки поради неправилното прилагане на Рамково решение 2009/315/ПВР относно обмена на информация, получена от регистрите за съдимост и Решение 2009/316/ПВР на Съвета за създаване на Европейска информационна система за съдимост (ECRIS). Комисията установи проблеми в България, Гърция, Кипър, Малта и Португалия, свързани с електронната взаимосвързаност и ефективния обмен на данни от регистрите за съдимост през ECRIS, както и с уведомяването на държавата членка по гражданството на извършителя за всички нови присъди и актуализации на присъди. Друга причина за безпокойство са отговорите на искания за информация относно присъди: понякога те не са били дадени в срок, а в други случаи изобщо не са предоставяни отговори.

Комисията реши и да изпрати мотивирани становища на България поради нетранспониране на Директива (ЕС) 2018/2001 за насърчаване на използването на енергия от възобновяеми източници. България не е информирала Комисията за разпоредбите, приети с цел съобразяване с нея.

Комисията реши да изпрати мотивирани становища на страната ни и поради:

- неуведомяване за националните мерки за транспониране на Директивата за капиталовите изисквания V (Директива (ЕС) 2019/878— (ДКИ V) по отношение на инвестиционните посредници.

- неуведомяване за националните изпълнителни мерки за транспониране на Директивата относно инвестиционните посредници (Директива (ЕС) 2019/2034).

- неуведомяване за националните мерки за транспониране на Директива 2020/1504, с която се изменя Директивата за пазарите на финансови инструменти (Директива 2014/65/ЕС).

- неуведомяване за изискваните национални мерки за прилагане на Директивата за преглед на европейските надзорни органи (ЕНО), с която се изменят директивите "Платежоспособност II", за пазарите на финансови инструменти и 4-тата Директива относно борбата с изпирането на пари (Директива (ЕС) 2019/2177).