Над 140 000 посещения в платформите за електронно обучение са отчетени в пиковия период 15 март - 21 март, съобщава образователното издателство "Клет България". От анонса на безплатния достъп до електронни учебници и дигитални ресурси платформите отчитат системен ръст, като средният брой активни потребители на дневна база надминава 23 000. На 13 март компанията обяви, че разработените от нея над 50 000 дигитални образователни ресурса чрез системата IZZI са с безплатен достъп, улеснявайки учители, ученици и родители в условията на пандемична обстановка. Към този момент за учителите и учениците са достъпни над 450 електронни издания.

  • София, Варна, Бургас и Пловдив са сред първенците по потребление на електронни ресурси;
  • Средно над 23 хиляди ученици, родители и учители използват дигитални инструменти за обучение;
  • Най-много време учениците отделят на учебниците по математика, биология и чужди езици.

Само за две седмици над 30 000 са новосъздадените профили на родители и ученици, докато новосъздадените регистрации на преподаватели, предпочели платформата, са над 15 000. Всяка минута онлайн са почти 2000 ученици, родители и преподаватели. Средно за периода 13.03. - 01.04. потребителите прекарват по 29 часа в обучение, като най-популярен е учебникът по английски език за 4. клас, следван от тези за втори и трети.

Най-много часове са прекарани над учебниците на "Анубис" и "Булвест 2000" от 2016 г. по Биология и здравно образование за 7. клас, Математика за 3. и 4. клас, Литература за 5. клас, Човекът и природата за 6. клас, Читанка за 3. клас. От материалите по чужди езици най-предпочитани са били учебниците и учебните тетрадки по английски език Super Minds for Bulgaria за 2., 3. и 4. клас, а учебникът Aspekte Junior für Bulgarien Kursbuch е водещото помагало по немски език.

Най-много потребители отчита област София (36%) с близо 67 хиляди потребители, следвана от Варна (над 10 хиляди потребители), Пловдив и Бургас с по 8.8 хиляди ученици, учители и родители.

Снимка 474263

Източник: Издателство Клет България

"Винаги сме вярвали, че българският учител е отдавна подготвен за дигиталната ера, и тези резултати доказват точно това", каза Милена Константинова, ръководител екип "Електронни проекти" в "Клет България". "Нашата дългосрочна стратегия включва не само създаване на нови и интерактивни дигитални ресурси, но и засилване на подкрепата към учителите на всички нива - от уебинари до развитие на уменията им."

Учителите вече разполагат и с Дигитален пакет за подкрепа на учителя при работа от вкъщи, който надгражда популярния сред преподавателите и иновативен пакет от началото на годината, наречен "Заедно до върха 2020". Той включва уебинари, директна телефонна линия за консултации, свободен достъп до учебници, отстъпки за поръчки през електронния магазин, както и видео уроци, излъчвани в партньорство с Министерството на образованието и науката и Българската национална телевизия. Средно над 500 учители вземат участие в уебинарите на издателството, сред които "Как да се справим със стреса", "Как да разнообразим времето за работа и отдих, когато работното място е у дома" и др. Цялата програма можете да видите тук.

За издателство "Клет България":

Издателство "Клет България" е водещо образователно издателство у нас, част от голямата европейска издателска група Klett. Учебниците и учебните помагала с марките Анубис, Булвест 2000 и Klett, осигурявани от издателството, са символ на качество за няколко поколения български учители.

"Клет България" доставя на българския пазар и учебни системи и помагала за чуждоезиково обучение на KLETT, университетските издателства - Cambridge University Press и Oxford University Press, големите европейски издателства Delta, Difusión, Éditions Maison des Langues и Casa delle Lingue, както и речници и самоучители с марката PONS и Langenscheidt.

КЛЕТ България е член на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България, Българо-Британската бизнес Асоциация, Германо-Българската Индустриално-Търговска Камара и на Асоциация Българска книга.