Министерство на земеделието отпуска 16 131 000 лв. за подкрепа за сектор "Рибарство и аквакултури". Новината съобщи ресорният министър Десислава Таневa на брифинг в Министерския съвет.

Мерките са общо три: право на подкрепа по мярка 1.9 - временно преустановяване на рибарската дейност, 2.6 - подкрепа за сектора на аквакултурата за временно, спиране или намаляване на производството и мярка 5.4 - преработване на продуктите от риболов и аквакултури.

Емил Милев, от организация на производителите "Черноморски изгрев", посочи, че това ще бъде първата мярка, която да подкрепи собствениците на риболовни кораби. Всяка една помощ е добре дошла. Всички инициативи са перфектни за нас, макар и да имаме известни забележки по програмата, ще ги изчисти. Забележите ни са за дисбаланса между малки и големи кораби, каза още Милев.

Масов протест на рибари в Бургас - секторът бил обречен на гибел

Масов протест на рибари в Бургас - секторът бил обречен на гибел

Настояват за отмяна на заповедта за забрана на улов на бяла мида

Tачо Пашов, председател на Асоциацията на рибопроизводителите, коментира, че промяната в оперативната програма е необходима стъпка за омекотяване на кризата от коронавируса. Всяка една помощ би била навременна. Винаги казвам, че ако сега се даде една чаша вода на жадния е по-добре, отколкото впоследствие една бъчва, изтъкна Пашов.

Рибари недоволстват заради забраната да ловят дунавска скумрия

Рибари недоволстват заради забраната да ловят дунавска скумрия

От агенцията по рибарство уверяват, че уловът ще бъде разрешен на 15 май

По думите му българският производител трябва да има правото да предложи своята стока на пазара. Производителите никога не са коментирали надценката на магазините и от Асоциацията не искат да бъдат коментирани техните цени. Ако консуматорът не приема стоката, няма да я доставяме, посочи Пашов.

В Азия и Европа се продава продукцията на българските рибари. Сега заради кризата има застой в износа, което не се отразява добре и браншът е притеснен за реализация. 3 500 тона е миналогодишното производство на черни миди в България.