България има потенциала да стане регионален център на борбата с киберпрестъпността. Това мнение изразиха експерти, участвали в Първото по рода си обучение за съдии, прокурори и полицейски служители в областта на киберпрестъпленията. След края му в цялата страна има обучени специалисти, които ще се борят с кражбите на самоличност, посегателствата над деца и компютърното пиратство.

Председателят на Управителния съвет на Международната академия за обучение по киберразследване Албена Спасова заяви, че целта е чрез практически обучения да подобри квалификацията на правоохранителните органи и да подобри взаимодействията помежду им.

Финансираното от фондация „Америка за България" обучение има три нива. В първото са участвали 169 души, които са били запознати с основите на компютърните мрежи, както и с основните видове киберпрестъпления. От тях само един е бил системен администратор. 108 са били участниците във второто ниво, където са били обсъждани конкретни казуси, а 55 от тях са участвали в последния етап, който отработва съвместните действия на властите и бизнеса.

Спасова посочи, че е създадена мрежа от експерти, която покрива практически цялата страна. Вече се планират и нови обучения, като има запитвания от граждански съдии, НАП и териториалните звена на ГДБОП, както и от други държави от региона.

По думите й страната ни вече има богат опит в борбата с киберпрестъпленията и това би й дало възможност да се превърне в регионален център в тази област. Тя посочи, че по-късно през тази година ще бъде организирана кръгла маса по проблема с онлайн криминалните деяния, а през октомври ще се състои и международен форум.

Явор Колев, който е началник на отдел „Компютърни престъпления" в ГДБОП и член на академията, посочи, че най-„актуалните" киберпрестъпления у нас в момента са кражбата на самоличност, престъпленията срещу деца и кражбите на интелектуална собственост. По отношение на пиратството, той посочи, че проблемът отчасти е овладян и страната ни вече не е в списъка с наблюдавани държави.

Колев подчерта, че практически няма престъпление в Наказателния кодекс, което да не може да се върши чрез модерните технологични средства и посочи, че са необходими определени законови промени. Като пример той посочи Закона за хазарта, който трябва по-сериозно да наказва опитите за уреждане на спортни срещи, както и законодателството, свързано с посегателствата срещу деца.

Прокурорът от Софийска градска прокуратура Севдалин Цанков посочи, че не трябва да се гледа на киберпрестъпленията като на екзотика, а като на бедствие, което струва милиарди долари. По думите му, страната ни не разполага с административни органи, които да следят случващото се в Интернет, а държавата е встрани от натрупването, контрола и оценката на информацията.

Според Цанков, има и голям брой елементи в законодателството, които не са синхронизирани - престъпленията се гледат в неподходящи съдилища, не се разрешава използване на специални разузнавателни средства, а електронна кореспонденция може да се иззема чак след решение на съда. За употребата на СРС обвинителят посочи, че те са в най-голяма степен на мястото си при разследване на киберпрестъпления „в сравнение с някои други области".

Прокурорът от Върховна касационна прокуратура Илона Кръстенякова посочи, че трябва да се усъвършенстват методите за събиране на доказателства и да има по-добра синхронизация на нормативните актове. По думите й престъпниците са на крачка напред, защото властите се налага да се съобразяват със законодателството.

Вътрешният министър Цветан Цветанов се присъедини към пресконференцията в БТА към края й. Той посочи, че през последните 2 години борбата с киберпрестъпленията е сред основните приоритети на правителството и благодари на САЩ за подкрепата в тази област.

Министърът похвали дейността на ГДБОП, но и припомни за случаи като вчерашния, при който свада в социалната мрежа Facebook тласна тийнейджърки към извършването на престъпление.

Цветан Цветанов подчерта, че киберпрестъпленията не се съобразяват с националните граници и, под умите му, „докато тече тази пресконференция, някъде по света някой извършва престъпление в Интернет".

Заместник-посланикът на САЩ у нас Сюзан Сътън поздрави участниците в обучение и посочи, че то е ярък пример не само за сътрудничеството на международно ниво, но и на съвместната работа на МВР, съд и прокуратура. Тя не пропусна да подчертае важността на борбата с кражбите на интелектуална собственост.Общество, което уважава своите автори, е богато общество във всеки смисъл на думата", заяви дипломатът.