17 години затвор за мъж, пребил жена си до смърт в с. Върбица. Съдът е уважил и гражданския иск на близките на жертвата в размер на 365 000 лева. Подсъдимият 50-годишен мъж живеел на семейни начала със З.Т. и малолетния й син. От съвместното съжителство двамата имали дъщеря, родена през 2017 г. Още в началото на съвместния им живот И. започнал да упражнява физическо насилие спрямо жената и детето й, поради което тя няколко пъти го напускала. Пострадалата се оплаквала на нейни близки и на кмета на селото от физическия и психически тормоз, на който била подложена от страна на мъжа си. Сигнали за скандали в дома им били подавани от съседи.

На 17 август 2018 г., след престой в болница, З.Т. се обадила на Национална телефонна линия за деца, за да разговаря с дежурния служител към отдел "Закрила на детето" в гр. Враца. Споделила за влошените взаимоотношения с И.И., като заявила, че не иска да се връща в дома му в с. Върбица. Жената поискала съдействие за сина си.

Мъж преби жена си до смърт в София
Обновена

Мъж преби жена си до смърт в София

Той е задържан

Социалните служители, със съдействието на полицаите и кмета на с. Върбица, посетили дома на И. Установена била лоша хигиената, както и липса на храна. Детето било взето и настанено в приемно семейство. З.Т. останала в дома на мъжа си с намерение впоследствие да се премести да живее с двете си деца в с. Говедаре.

През нощта на 30 август 2018 г., след пореден скандал, подсъдимият И. нанесъл побой на З.Т. На пристигналия екип на ЦСМП мъжът обяснил, че намерил жена си паднала в двора и я е внесъл вътре. Пояснил, че тя вероятно е получила "гърч поради епилепсия". Пострадалата била транспортирана в болнично заведение, където по-късно починала.

България с най-висок брой жертви на домашно насилие в ЕС

България с най-висок брой жертви на домашно насилие в ЕС

В приемната на "Пирогов" сигнали се подават масово от възрастни, жени, деца и само от двама мъже

В заключението на извършената съдебномедицинска експертиза се посочва, че причината за смъртта е съчетана травма - закрита черепно-мозъчна, гръдна (счупване на пет ребра) и коремна, довела до състояние несъвместимо с живота.

Осъдителната присъда може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийския апелативен съд.