19 души получиха наградите „Достойните българи".

Сред тях е и Петър Христов, който беше номиниран да вземе почетното звание заради факта, че подпомогна финансово лечението на Мануела Горсова и заради това, че дари над 200 хил. лв. за откриването на ново отделение в Пловдивската болница.

Той пожела на всички да бъдат по-добри и през тази година, защото „държавата - това всъщност сме ние."

Сред достойните българи са и полицаите от 8-мо РПУна СДВР Виктор Янев и Георги Каранджиев, които спасиха 20-годишно момиче от самоубийство през миналата година.

Те си пожелаха никога повече да не се налага от каквото и да било да се спасяват български деца. Сред тазгодишните отличени и достойни българи има лекари, учители полицаи, бизнесмени, журналисти директори на социални заведения и др. Наградата получи и Дамян Савов по известен като Dj Дамян.

По време на свое участие на откирването на басейн близо до морската ни столица Савов е спасил дете от удавяне. След като получи своя приз той помоли премиера Сергей Станишев да подкрепи регионалната кампания „Да изведем агресията от класните стаи 2009", за да получи тя средства от европейския социален фонд и да стане неин патрон.

Сред достойните българи тази година са и Мария Неделкова - създател и директор на дневен център за деца и възрастни с умствени увреждания,  професор Григор Горчев, направил първата безкръвна операция на пациентка с рак на маточната шийка, Илиян Петров - сребърен медалист в дисциплината хвърляне на копие в последното параолимпийско световно първенство по лека атлетика за младежи в САЩ, Христо Христев, спасил трима от горящия влак, когато през миналия февруари загинаха 9 души, отец Емил Паралингов, възстановил храма „Св. Параскева в Пловдив и редица др. достойни българи.

Премиерът Сергей Станишев, който е официален патрон на събитието връчи „Златния грифон" на Владимир Тодор за човешкото му отношение към тежко ранените в пътнотранспортни произшествия.

БТК също връчиха своя награда, като тази година тя отиде при директора на русенското СОУ „Васил Левски" за интензивно преподаване на източни езици и култури Галин Ганчев, който, според неговите колеги е превърнал управляването от него училище в модерно учебно заведение.