От началото на годината до момента в горските територии на страната са възникнали 22 пожара с общо засегната площ от 195 дка. По-голямата част от тях са регистрирани след средата на февруари, като основната причина е небрежност при боравене с огън от земеделски стопани.

Тези инциденти, както и повишаването на температурите през последните седмици дадоха основание в областите Благоевград, Бургас, Стара Загора, Кърджали и други да обявят началото на пожароопасния сезон.

При обявяване на пожароопасен сезон териториалните поделения на държавните предприятия - горските и ловни стопанства, общините и другите собственици на гори повишават поддържат денонощни дежурства за наблюдение и защита на горите от огнената стихия.

През изминалата година общо регистрираните пожари са били 580 броя, при които били засегнати 63 400 декара горски територии.

Над 11 000 дка са опожарените гори тази година

Над 11 000 дка са опожарените гори тази година

Почти двойно увеличение на пожарите през последните две седмици

От Изпълнителната агенция по горите уверяват, че заедно с Министерство на земеделието и храните са предприели редица превантивни мерки, за организация на незабавна реакция при възникване на горски пожари в страната.

В началото на февруари е подписан план за взаимодействие между ИАГ и ГД "Пожарна безопасност и защита на населението". Към момента регионалните структури на двете ведомства осъществяват съвместни проверки по места, за спазването на изискванията за защита на горските територии от пожари през 2017 г.

Изпълнителна агенция по горите разчита на помощта от всички граждани и призовава всеки, забелязал пожар в горските територии или в близост до тях незабавно да подаде сигнал на единния европейски телефон за спешни повиквания 112.