Настанените украински бежанци в държавни и общински структури са около 15% от общия брой пристигнали и съставляват около 1100 души от Украйна. Настанените в хотели са около 2 500 украински бежанци. Това заяви полковник Валери Рачев, един от членовете на Оперативната координационна група, създадена в помощ на украинските бежанци, заради войната в Украйна.

Каквито и цифри да се фиксират, не са абсолютно достоверни. Около 10 000 са нощувките в структури, в които правителството е поставило хора. В числата не влизат украинците, които директно са си запазили хотел и са си отишли там като туристи.

Процесът ще продължи дълго време и ще се намесва в зависимост от ситуацията. Предстоят съдбоносни моменти в Украйна и очакванията на ЕС са за между 2.5 и 6.5 милиона души, напускащи Украйна. Прогнозите на ООН за напускащите Украйна хора са 4.5 милиона души, посочи полковник Рачев.

Той добави, че разплащането с тези, които приемат и настаняват украинци в хотели и в регистрирани туристически обекти, ще започне на 1 април за периода от 24 февруари до края на март. На всеки месец ще се извършва плащане, като е създадена специална финансова група под ръководството на Министерството на туризма.

Близо 35 000 украински бежанци са у нас, 1/3 са деца

Близо 35 000 украински бежанци са у нас, 1/3 са деца

80% от пристигналите украинци искат веднага да започнат работа

Целта според полковник Рачев е да се подготвят за ново цунами от украински бежанци, което може да дойде във всеки един момент. Няма основание за отпускане. Задачата ни е да се подготвим с временни центрове за разпределение и настаняване. Ние няма да повторим историята да разпъваме палатки в нивите, увери полковник Рачев.

В района на българите в Одеска област започва да се чувства недостиг на хранителни продукти. Фокусът не е само върху дрехите и бебешки неща, но става дума и за храна. Оттук нататък много често ще става дума за храна, каза още той.

Функционирането на предварителните приемни пунктове е критичен момент и ако не започне в понеделник, няма да рухне, но ще се управлява ръчно, добави полковник Рачев. И предупреди - ако системата не започне да работи, ще имаме проблем. МС дефинира целите, ние определяме как целите могат да бъдат постигнати, съгласуваме го с премиера и ако имаме предложение за вкарване в МС специални актове, Калина Константинова е супервайзърът и се поставят задачите на работните групи, обясни полк. Рачев.

Министерство на туризма ще плаща ежемесечно на хотелите парите за украинските бежанци

Министерство на туризма ще плаща ежемесечно на хотелите парите за украинските бежанци

Това ще става след одобрение от Министерския съвет

"Никак не е лесно да се работи у нас по този начин, защото у на всичко е йерархия. Някъде тръгва бързо, някъде тръгва по-бавно, а някъде въобще на тръгва", коментира той. Продължаваме по същата схема най-малко за трите месеца напред, като след това ще се мисли какво да се прави в зависимост от украинските бежанци.

Местните власти ще разчитат на бюджета си, няма напрежение, увери Калина Константинова, като ще започне обсъждане и за сериозна подкрепа от ЕС.

По думите ѝ БЧК и неправителствените организации са ключов участник на терен. Прекрасно е, че българите са отворили сърцата и домовете си, но като държавата трябва да бъде направена сигурна рамка за настаняването на уязвимите групи от Украйна. Много е трудно да се заяви, че биха се подпомогнали усилията на всеки, който отвори дома си, каза Константинова и добави, че няма как да се легитимират всички усилия с аргумент, че нямало как да се гарантира безопасната среда.

На този етап правителството няма лесно решение, с което да приеме, че домовете, които се отворят за украинците, ще бъдат абсолютно безопасна среда за тях.

Сербезова организира оказването на медицинска помощ в страната на бежанци от Украйна

Сербезова организира оказването на медицинска помощ в страната на бежанци от Украйна

Здравният министър изпрати писмо до регионалните здравни инспекции и центровете за спешна медицинска помощ

Красимира Войничкова, съветник на вицепремиера Калина Константинова, която ще координира действията на Оперативната група с неправителствените организации, благодари на всеки един граждани, организация, които евакуират, настаняват, отварят вратите си, правят дарителски кампании за украинските граждани, които бягат от войната. Ние сме в пряка връзка с гражданските организации, които работят на терен. Работим с тях, така че да ни помагат бързо и експедитивно да се създаде нормативната уредба за подреждане на системата, обясни Войничкова.

Тя разчита на всички медии да популяризират и сайта, и горещата линия за помощ на украинските бежанци. От следващата седмица в страната и на границата хората ще могат да поддават заявление за статут за временна закрила. Всеки украински гражданин, който е заявил желание и се регистрира, ще бъдат издавани документите веднага и ще имат право на подкрепа, увери Войничкова.

Областните дирекции на МВР също ще отпускат (ОДМВР) заявление със статут на временна закрила.