2 800 служители на МВР са ангажирани за обезпечаване на сигурността по време на посещението на президента Путин, съобщи министърът на вътрешните работи Румен Петков.

Този път за сигурността са ангажирани по-малко служите в сравнение с други посещение от такъв характер, коментира Петков.

Съвместно с НСО и Столична община са определени две зони със строги ограничения за автомобили и гражданки, съобщи Петков и заяви категорично, че създадената организация предвижда безпрепятсвено движение на градския транспорт.

Първата зона с ограничения се намира около НДК - между булевардите „Патриарх Евтимий", „Витоша", „Пенчо Славейков", „Българи" и Фритьоф Нансен.

Ограничителните мерки в този периметър ще бъдат въведени от 7 часа на 17 януари до 20 : 30 вечерта на същия ден.

В тази зона ще бъдат пропускани граждани срещу личен документ и удостоверение от работодателите, че действително работят там. Пешеходното движение няма да бъде спирано. Ще бъде забранено обаче паркирането от страната на НДК посочи, Георги Златков началник сектор охранителна полиция в СДП.

На втория ден от посещението на президента Путин ще бъдат въведени ограничителни мерки във втора зона - между бул. Васил Левски, ул. Гурко, ул. Алабин, бул. Витоша бул. Княгиня Мария Луиза, бул. Княз Дондуков.

Ограниченията ще бъдат въведени от 6 часа сутринта и ще продължат до 18 :30 на 18 януари.

Територията, в която не се препоръчва движение на автомобили и преминаване на граждани на 18 януари включва районите на аерогара София както и Националния исторически музей и Военно историческия музей.

На 16 януари от обяд трябва да започне разчистването на паркирали автомобили . За кортежа на президента Путин ще бъде преустановявано движението само еднопосочно за около 10 - 20 минути.

Столична община в вторник ще пусне конкретна заповед за ограниченията, които ще бъдат наложени на 17 и 18 януари съобщи заместник кметът Велизар Стоилов.

Той подчерта, че градският транспорт няма да се спира, но ще има ограничения в паркирането. Ограниченията в сравнение с посещението на Буш ще бъдат по-малко.

Посещението на руския президент на 17 - 18 януари е в чест на 130 годишнината от Освободителната Руско-турска война и отбелязването на годината на русия в България. Визита е с цел да продължаване на диалога между България като страна член на ЕС и Русия като страна партньор на ЕС, посочи заместник-министърът на външните работи Евгения Колданова.

Тя съобщи, че по време на визитата на президента Путин се очаква да бъдат подписани редица споразумения.

Сред основните акценти в разговорите между страните ще бъдат развитието на енергийното сътрудничество, споразумението в областта на транспорта за пряката жп и фериботна връзка Бургас - пристанище Кавказ, областта на туризма, военното сътрудничество и ядрената енергетика.

С тази визита се продължава стремежът на България към конструктивен диалог с Русия, заяви Колданова и изтъкна, че за последната година стокообменът ни с Русия се е увеличил с около 90 % , което е пряк резултата от усилията на българското правителство да постави отношенията на тази основа.

В края на пресконференцията във вътрешното министерство заместник-кметът Велизар Стоилов получи от вътрешния министър нова риза. Подаръкът беше знак на извинение, че при представянето заместник кметът бе неволно прекръстен на Румен Стоянов.