От следващата година ще има две тарифи на цената на водата за битови нужди. Това съобщават от ДКЕВР.

На по-ниски цени ще се плаща за определено количество използвана вода, което вероятно ще е до 3 кубически метра на член от семейство.

Потребената над тези количества вода ще е на друга, по-висока тарифа.

Целта е българинът да се научи да пести водата, посочват от ДКЕВР, цитирани от БНР.

Различните тарифи ще бъдат въведени по различно време в различни градове на страната, тъй като цените на водата бяха определени от регулатори по различно време.
Очаква се поскъпването на водата да стане факт в 18 града в България.


Шест ВиК дружества в страната от всички 29 дружества с държавно и общинско участие покриват най-пълно критериите за създаване на публично-частно партньорство.Това стана ясно на среща между зам.-министъра на регионалното развитие Димчо Михалевски и представители на Международната финансова корпорация, част от Световната банка.

Дружествата са в Стара Загора, Бургас, Пловдив, Плевен, Ловеч и Добрич. Сред критериите, посочени от консултантите, са нагласа на обществото и бизнеса за приемане на новите условия, финансово състояние на дружеството, прогнозни промени в цените на услугата.
Предстои избор на едно ВиК дружество, в което ще стартира пилотният проект за създаване на публично-частно партньорство.

Димчо Михалевски посочи, че публично-частните партньорства в сектора ще се реализират единствено със съгласието и взаимодействие с местните власти.

Трябва обаче да се приеме новия Закон за водоснабдяване и канализация, допълни зам.-министър Михалевски.
Проектозаконът ще бъде внесен в Министерския съвет до края на ноември. Новият закон урежда няколко основни въпроса в сектора, сред които тези за собствеността на инфраструктурата, за отношенията с потребителите на услугата и функциите по регулирането на цените.