Около 20 души се събраха днес пред Министерство на външните работи на организиран чрез Фейсбук флашмоб с искане за оставката на външния министър Николай Младенов, съобщи БГНЕС.

"Министърът на външните работи на Р България, г-н Николай Младенов представлява заплаха за националната сигурност със своите действия и бездействия. Той носи отговорност за това, че беше оповестена голяма част от външното разузнаване на Р България, че води политика, която не е в интерес на България.

Настояваме за незабавната оставка на министъра на външни работи г-н Николай Младенов и поради това, че той направи дипломатически грешки, които превърнаха България в инструмент на чужди политики и мишена на международния тероризъм,най-вече изложи страната ни на риск от пряко въвличане на войните в Близкия изток с което се застрашава националната сигурност на страната.

Настояваме за незабавна оставка на Николай Младенов за вредната за България цялостна външна политика, която води Министерството под негово ръководство.", заявяват организаторите.

Един от протестиращите уточни пред БГНЕС, че става въпрос за американски и израелски интереси. Излезлите днес пред МВнР, предимно млади хора, издигнаха няколко постера с надпис: "САЩ, Израел = терор", както и снимки с портрета на външния министър, зачертан с надпис "Оставка!". Активистите демонстративно изгориха два от постерите с изображението на Младенов пред ръководеното от него министерство.

Настояваме за оставката на министъра на външните работи заради умишленото подвеждане на българския министър-председател и уронване на международния престиж на България, заяви Петър Пашев, който прочете част от исканията на протестиращите. "Факт е, че по този начин не може да се действа, ако си професионално компетентен човек. Така че за нас той е един професионално некомпетентен човек", добави той. Активистът побърза да уточни, че позицията му не е продиктувана от антисемитизъм.

Сериозно озадачени сме и от това, че в публичното пространство няма информация в коя държава министър Младенов е полагал военна клетва, продължи Пашев. "Направихме едно проучване, в което се губят три години от неговата биография. Мисля, че в Израел службата за мъжете беше три години. Само загатвам", добави той.

Министърът на външните работи Николай Младенов представлява заплаха за страната със своите действия и бездействия, каза още Пашев. "Той носи отговорност за това, че беше оповестена голяма част от информацията на външното разузнаване. Най-вече изложи страната ни на риск с пряко въвличане във войните в Близкия Изток, с което се застрашава националната сигурност", разясни протестиращият.


Ще сезират и Върховната касационна прокуратура за цялостната дейност на министър Младенов, каза още Пашев. "Просто искаме да разберем дали имаме външен министър, който служи на България, или имаме едно лице, поставено от някъде, което удовлетворява чужди интереси и по този начин предава националната политика на своята държава", заяви той.

Не ми харесва политиката на министъра, не я намирам за добра за България, заяви участващата в протеста Здравка Славкова. "Тази работа около Хизбула ми е много мътна, не мога да разбера какво става. Предполагам, че в очите на света изглеждаме като играчка за политически игри", обясни тя. Това е една много мека акция, по нататък ще продължат хората с много по-сериозни изяви, добави друга протестираща – Емилия Славкова. Защото нашето положение на нация е много застрашено от външната политика, а и от вътрешната, каза тя. Славкова изрази и своето нежелание на територията на България да има чужди военни бази, защото те застрашават националната сигурност, каза още тя.

Участници съобщават за арестувани от полицията младежи след разотиването на представителите на медиите.