20% от почти 400 000-те предприятия и компании в страната ще търсят работна ръка през тази и следващата година.

Данните на Агенцията по заетостта представи социалният министър Деница Сачева по време на среща с бизнеса на тема "Синхронизирано забавяне на глобалната икономика. Как да се подготви бизнесът?"

Следващите 12 месеца на работодателите ще бъдат необходими около 90 000 души с висше образование от инженерните специалности, ИТ сектора, образованието и медицинската грижа.

"Държавата също търси хора. Ние често гледаме на държавата някак си като нещо имагинерно, в повечето случаи негативно, но държавата всъщност е и най-големия работодател с почти 430 000 души в различни бюджетни организации", посочи Сачева.

Учители и IT специалисти ще са най-търсените кадри

Учители и IT специалисти ще са най-търсените кадри

В различните сектори на икономиката ще са необходими и 64 400 работници

64 000 ще се търсят в професиите, свързани с по-ниска степен на квалификация. 170 000 души в България нито учат, нито работят и за това МТСП има амбицията да види кои хора се намират в черния сектор. Амбицията е до два месеца да има ясна статистика, за да се предложат конкретни мерки.

Една от възможните мерки, които може да предложи социалното министерство, е бърза система за валидиране на уменията със сертификат, който макар и не степен на образование, да дава сигурност на работодателя, че лицето има умения в даден сектор.

"Опитът, който имам от предишната си позиция, показва, че колкото по-големи са децата, отпаднали децата от образователната система, толкова е по-трудно тяхното връщане в нея", обясни Сачева.

Потенциалът на хората с увреждания също не се използва в достатъчна степен, затова посредничеството на бюрата по труда с работодателите и хората с увреждания трябва да бъде по-активно, настоя социалният министър.

Агенцията по заетостта подкрепи мечтите на 83 младежи в неравностойно положение

Агенцията по заетостта подкрепи мечтите на 83 младежи в неравностойно положение

За седма поредна година тя се включи в инициативата на президента

"Голяма част от хората с увреждания биха могли да работят професии, които са свързани с дистанционна работа. Това е една потенциална ниша, която има нужда от по-целенасочени и по-сериозни усилия, за да може да бъде разработена, така че да бъде полезна както на едни хора, които са в неравностойно положение, така и да покрие определени нужди на работодателите", каза още социалният министър.

Третата категория хора с неизползван потенциал са по-младите пенсионери. Животът и икономиката са толкова разнообразни и динамични, че ние имаме нужда от всички опции, а не от една вълшебна опция, коментира Сачева.