Бездомен мъж загина от премръзване в Благоевград . Само през последното денонощие на телефон 112 са подадени над 20 сигнала за премръзнали хора. Най-много са в столицата - 11, предаде БНТ. Центровете за настаняване в София и Благоевград са пълни.

Една от настанените в кризисния център за бездомни хора в София - Росица Стоянова, споделя, че понякога хората се озовават неочаквано в ситуации, в които са принудени да търсят помощ. Тя е имала работа и семейство, но за кратко време животът й се преобръща - губи сина си, след това и работата си.

"Просто нямаше къде в момента да отседна, разбрах за този дом, дойдох, приеха ме и така вече няколко месеца съм тук", разказва Росица Стоянова.

Тя споделя, че в центъра е срещнала най-разнообразни хора, най-различни, всеки със собствената си съдба, проблеми и грижи. По думите й, щом хората са дошли тук, има причина, но няма лоши хора.

В центъра за настаняване на бездомни хора в Захарна фабрика в момента са настанени 91 души. Петима от тях са дошли тук през последните 24 часа след рязкото падане на температурите.

"Центърът вече е доста разпознаваем сред гражданите на столицата които подават сигнали до телефон 112, до нас в Столичната община", изтъкна Мина Йовчева, директор дирекция "Социални дейности" в СО.

При един от сигналите за бедстващи бездомни хора в Благоевград, се оказва, че човекът е починал от измръзване.

Откриха труп на мъж в района на парк в Благоевград

Откриха труп на мъж в района на парк в Благоевград

Починалият е на видима възраст около 50-60 години

"В неадекватно състояние беше човекът, нямаше никакви признаци за живот. Видях пулса и зениците, никакви реакции други двигателни нямаше, установих смъртта и с полицаите се разбрахме." - пояснява фулдшерът Бойко Христов.

А капацитетът на центъра за временно настаняване в града е малък.

"Има такъв център да, който работи 24 часа - център за временно настаняване на хора, които са крайно нуждаещи се в кризисни ситуации. Капацитетът на този център е 10 места и към момента всички са заети." - заяви Мария Захова, секретар на община Благоевград.

И в София, и в Благоевград центровете за настаняване на бездомни са пълни, но и от двете общини казват, че при нужда могат да се осигурят допънителни места.