22 села в община Враца разполагат само с две аптеки, като дори и работното им време е ограничено. Това съобщи БНТ.

В село Баница аптека е имало откакто се помнят хората там. Но и тя е с ограничено работно време. Фармацевтът, който се грижи в селото да има аптека, работи и на друго място.

И докато в с. Баница има аптека, то в близките села няма от доста време насам, а в повечето дори никога не е имало. Такова е село Мраморен. По груби сметки около осем села се възползват от аптеката в Баница.

Възрастните хора не са оставени на произвола. За много от тях се грижат и техни близки или роднини, които им доставят лекарства. Не са малко и случаите в които личният лекар, заедно с кмета на селото са се заели да подсигурят нужните медикаменти на хората. Те не пожелаха да говорят пред камера, но хората от селото са доволни, тъй като друга алтернатива нямат.

Управител на аптека върти схеми с маски в Тутракан

Управител на аптека върти схеми с маски в Тутракан

Срещу мъжа е заведено досъдебно производство

Друго село в община Враца, в което има аптека, е с. Лиляче. Аптеката тук също е с ограничено работно време. Хората споделят, че фармацевтът е местен и когато някой има спешна нужда от лекарство, фармацевтът се отзовава.

Аптеки няма и в най-отдалечените квартали на областния град Враца, какъвто е кв. "Бистрец".

Въпреки краткото работно време на аптеките в селата или липсата изобщо на такива, хората са привикнали да живеят по този начин. Настроени са скептично, но все пак таят надежда за по-добри дни.