Парадът на хомосексуалистите е пореден целенасочен опит да се размият общоприетите граници в обществото и да се ерозират нагласите му по отношение на българското семейство.

Това се посочва в отворено писмо, изпратено от 25 организации, до управляващите. Позицията им е провокирана от третия парад на хомосексуалистите, планиран за 26 юни в София.

В писмото си представители на организациите изразяват загрижеността си по повод непрекъснато ескалиращите искания на гей-активистите.

Те допълват, че декриминализирането на хомосексуализма и гарантирането на гражданските права на хомосексуалистите "се използва като основа за последваща заявка за легализиране на хомосексуалните бракове, които дори да имат право да осиновяват и отглеждат деца."

В обръщението си към управляващите организациите се обявяват против едностранчивото натрапване на хомосексуализма чрез медиите, културата, изкуството и образованието, без да се говори за последствията и рисковете от него, както за отделния човек така и за обществото като цяло.   

В тази връзка те посочват статистически и медицински факти, говорещи за вредата и риска от хомосексуализма.

Междувременно от ILGA-Европа разпространиха отворено писмо до премиера Борисов. В него се отравя молба за осигуряване на мирното и добре защитено протичане на ЛГБТ прайда.

Сред  тях са многократно по-широкото разпространение на HIV/СПИН, психични разстройства, депресия, самоубийства, драстичното скъсяване на средната продължителност на живота (от 79 на 45 години при жените и от 75 на 43 години при мъжете) и връзката между хомосексуалното поведение и криминогенния фактор, включително склонност към насилие, проституция, педофилия.

В писмото представителите на 25 организации апелират към управляващите да положат всички усилия, според дадените им по Закон правомощия "за утвърждаване традиционните семейни ценности и правата на децата.

Те се обръщат към представителите на властта с молба за „ограничаване на агресивното и едностранчиво налагане на деструктивно за личността и обществото ни поведение чрез "гей-фестивали", "гей-паради", медиите и образователната система."

Писмото е адресирано до президента, министър-председателя, министъра на образованието, министъра на вътрешните работи, кмета на гр. София, омбудсмана, председателя на Съвета за електронни медии и други.

Припомняме, провеждането на гей-парада миналата година също беше съпътствано с редица гневни реакции. Студенти от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски" дори организираха литийно шествие срещу парада на хомосексуалистите.

Пред news.bg Росен Йеротеев от Граждански форум за защита на детето и семейството, една от организациите, сложили подписите си под писмото, коментира парада на хомосексуалистите.

По думите му писмото няма за цел провокиране на конфликт с хората с различна сексуалност, а просто цели показване на несъгласието с тяхната проява в София.

На въпрос защо смята, че подобни паради нямат място у нас, след като те са факт на много места по света, Йеротеев посочи, че няма значение мястото на  подобна инициатива, а фактът, че тя изобщо се случва. Как да го кажа по-меко - парадът е доста разюздан, изтъкна той.

Йеротеев беше категоричен, че шествието демонстрира разврат и е в разрез с моралните и семейни ценности. Той допълни, че е категорично против отглеждането на дете от  двойка хомосексуалисти и подобна възможност не трябва да бъде допускана законово.

БНС готви контрапарад срещу гейовете.
                                     Още...

Запитан дали несъгласните с парада на хомосексуалистите ще организират анти-събитие, с което да му се противопоставят, Йеротеев заяви, че не се планира нещо подобно.

Нещо повече, той категорично заяви, че организацията, в която членува, се разграничава от лица, склонни да прояват насилие и жестокост към участниците в парада. Йеротеев изрично подчерта, че писмото, изпратено до институциите, цели да покаже една различна гледна точка по мирен начин. Той допълни, че призовава организации като тази на Боян Расате да са по-сдържани в реакциите си към участниците в шествието.

Обяснявайки позицията си по въпроса, Йеротеев каза още, че е добра идея например организирането на образователна кампания, която да разкрие негативните страни на хомосексуализма.

Запитан какво очаква от медиите, след като е изпратил писмо до тях, той отговори: Искаме просто представяне на другата гледна точка, защото я има.

Междувременно от ILGA-Европа разпространиха отворено писмо до премиера Борисов.

В него се посочва, че сдружението има информация от Български Активистки Алианс за атаки от радикални националистически групи срещу роми и ЛГБТ хора.

Както знаете, на 26-ти юни българското ЛГБТ общество ще проведе своя трети годишен прайд. Това събитие, което празнува многообразието и утвърждава ценности като уважение, равенство и човешки права, също така предизвиква и враждебни реакции на групи хора, противопоставящи се на демократичните ценности чрез насилие и заплахи, гласи писмото до премиера.

То продължава с призив към Борисов да осигури мирното и добре защитено протичане на ЛГБТ прайда.

Както знаете, според европейското законодателство, касаещо човешките права, е задължение на държавата да осигури свободата на гражданите си да се събират и да се изразяват без да бъдат дискриминирани. Нещо повече, задължение на държавата е да осигури адекватна защита на гражданите, изразяващи позиция, дори тя да е различна от тази на мнозинството, се казва още в позицията, изпратена до премиера.