В София 25 училища и детски градини са модернизирани с европейски средства, съобщи кметът Йорданка Фандъкова, цитирана от БНР. В район "Надежда" предстои изгражането на нова детска градина.

Детска градина №90 и 102-о основно училище в район "Надежда" са последните два обекта, които бяха обновени по програмата за модернизация на 25 училища и детски градини на територията на София. Наред с основните вътрешни ремонти в сградите са изградени асансьори за достъпна среда. Изпълнени са мерки за енергийна ефективност и са облагородени дворовете.

"Тези средства, европейски, ни помогнаха да напреднем, не само в строителството на детските градини, но и в модернизацията, защото старите бяха в много трагична ситуация. Остана само обектът, който се финансира със средства от общината - това е 9-а Френска езикова гимназия, която ще приключи следващата година." - посочи Фандъкова.

"Предстои да бъде изградена нова детска градина в район "Надежда". На практика, така ще бъдат осигурени места за всички деца в района. Това ще се случи до две години." - информира кметът Димитър Димов.

Към момента е изготвен проект на детската градина, която се намира в "Надежда" - трета част.

"Надявам се следващата година да започне строителството", добави кметът на района.

До 3 години ще бъде решен проблемът с недостига на места в детските градини в София, припомни ангажимента си Йорданка Фандъкова.