29 хиляди нуждаещи се са получили топъл обяд през 2016 г. в общински трапезарии, съобщиха от Сдружението на общините в България.

Вече в общо 204 общини има разкрити социални кухни за хората, които не могат да си позволят редовно да си купуват храна. Средствата за тях са 15 млн. лв. и са осигурени по Оперативна програма за храни и материално подпомагане.

Според данни на сдружението на общините през отминаващата вече 2016 г. броят на потребителите на този вид социална услуга е нараснал над три пъти в сравнение с предходната 2015 г. Тогава те са били 8000 човека.

Също така и бройката от 204 общини със социални кухни представлява сериозно увеличение от доскоро съществувалите 86.

Нарастването на броя потребители е показателно за нивото на жизнения статус на населението, се казва в съобщението на общинското сдружение.

Намериха мъртви майка и двете й деца в Куклен

Намериха мъртви майка и двете й деца в Куклен

Починали от премръзване

Очаква се тенденцията да продължи и през 2017 г. Тогава ресурсът за предоставянето на топъл обяд ще бъде увеличен с 12 млн. лв.

Нововъведение е това, че през следващата година общините ще могат да предоставят вече топъл обяд и през неработните и празнични дни. Според данните на изследването, основният проблем за общините за осигуряване на топъл обяд за хора в неравностойно положение е фиксираната ставка от 2,30 лв. за човек. С тези средства трябва да се осигури задължителния порцион - хляб, супа и основно ястие при изискване едно от тях да е с месо.

От сдружението обявиха още, че от следващата година общините ще имат възможност да наемат безработни младежи, които са до 29-годишни, за стажуване или обучение при тях за срок до 6 месеца.

Средствата за тази подкрепа са 10 млн. лв. Оказва се, че за мнозина тази подкрепа е особено важна, защото има населени места, в които общините са единствените работодатели.

Отделно от това са били осигурени 18 млн. лв. за общините, за да изградят центрове за временно настаняване, кризисни центрове, приюти и центрове за работа с деца на улицата.

За социално-икономическа интеграция на уязвими групи са осигурени 80 млн. лв.