Международният валутен фонд подкрепя правителството за реформи в публичния сектор. Това е посочил новият ръководител на мисията на фонда у нас Алберт Йагер на среща с премиера Станишев и министър Орешарски по повод на приключването на мисията.

Алберт Йагер заяви, че фондът подкрепя процесите и реформите в България, които ще способстват за повишаване конкурентноспособността на българската икономика. Обръща се внимание на необходимостта от по-висока ефективност, включително и в сферата на публичните услуги.
Изводът на мисията е, че макроикономическата ситуация в страната остава както при последното посещение - сравнително висок икономически растеж и разширяващ се външен дефицит по текущата сметка.

Приоритетите пред фискалната политика остават запазване и развитие на макроикономическата стабилност и намаляване на уязвимостта на икономиката от бъдещи неблагоприятни развития на външната конюнктура. Мисията набляга на необходимостта от поддържане на същата фискалната позиция през 2008 г. като препоръчва поне 3% излишък.

За следващата година предвидените макроикономически показатели, утвърдени в средносрочната фискална рамка, са: реален ръст на БВП от 6% годишно, средносрочна инфлация от 3,7%, намаляваща до 2,6 на сто в края на периода, и бюджетен излишък от 2,5 на сто.

Параметрите отразяват в пълна степен ангажиментите на правителството за поддържане на висок икономически растеж, активни социални мерки и обезпечаване стабилността на публичните финанси, се посочва в съобщение от Министерски съвет.

Премиерът Сергей Станишев посочи, че учителските заплати са наистина по-ниски от средната в публичния сектор, но образованието е приоритетен сектор за правителството и е подготвена цялостна програма за подобряване на качеството на българското образование и доходите на учителите през следващата година и половина.