300 000 работници и служители или около 10% от заетите у нас, са били карантинирани от началото на Covid кризата. 27 000 са болничните, издадени заради коронавируса. Това каза Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в ефира на БНР.

Поредният удар върху бизнеса засяга промишленото производство и непрекъснатия производствен цикъл, където дистанционната работа и големите отстояния на работните места са невъзможни.

По думите му на този фон предприятия са поставени пред риска да прекъснат работа заради липсата на персонал, предупредиха от бизнеса.

Според него другият проблем пред бизнеса е липсата на ясен регламент за карантиниране на контактните и на заболелите.

Обмислят два варианта за COVID компенсации на работници

Обмислят два варианта за COVID компенсации на работници

Новият механизъм става ясен до края на седмицата

В периода на изчакване на действията на здравните власти работодателят трябва сам да решава. Да допуска контактни лица на работните им места с риск те да са заразоносители, да разпространяват заразата или работните места просто да бъдат оставени без работници по решение на работодателя, казва още Иванов

Припомняме, вчера социалният министър Деница Сачева заяви, че до края на седмицата ще стане ясен новият механизъм, по който държавата ще плаща компенсации на работници, засегнати от затварянето на икономически сектори.

По думи на Сачева се работи по два варианта - единият е даване на двойно обезщетение за безработица в размер на 24 лева, а другият предвижда 80% от осигурителния доход без участие на работодател.