31% от българите в настоящата криза са настроени катастрофично и очакват да загубят голям процент от доходите си. С шест процента повече - 37% - очакват частично да обеднеят. Едва 32% от българите са настроени кризата да не промени техните доходи.

Това показва изследване на агенция "Афис", проведено сред 1000 пълнолетни българи от 21 до 29 март.

51% от българите обаче се готвят да изгубят половината парични средства и повече. Обратно, измежду хората, които живеят по-добре от мнозинството, доста повече от средното - 47%, очакват да запазят сегашния си стандарт, а 40% - той да падне само "донякъде".

По средата на обявеното извънредно положение най-малко са хората, които се надяват екстрените мерки да приключат в рамките на месец - само 11% (т.е. към края на април). 15% очакват извънредната ситуцаия да продължи година и повече. Златната среда между оптимистичната и песимистичната крайност е избрана от 52% и тя е до няколко месеца.

По отношение на хората прекарали времето си извън дома, анкетата показва, че 19% от пълнолетните, или един на всеки петима, прекарват извън дома си над 8 часа. За разлика от преди обявяването на епидемията, където процентът е бил 53%.

Други 25%, или една четвърт, по-рано са прекарвали извън дома между 2 и 8 часа. А с ограничителните мерки техният дял вече спада до 16%, или с една трета.

Съответно, преди епидемията само 19% са прекарвали извън дома до 2 часа, а едва 5% почти не са излизали навън. Сега тези числа са направили огромен скок - съответно на 32% и на 34%.