Днес се навършват 33 години от атентата на гара Буново. Това е най-големият железопътен атентат в българската история по брой на жертвите.

Той е дело на членове на нелегалната организация, наречена "Турско национално освободително движение" в България.

Загиват 7 души - 3 деца и 4 жени. Сред жертвите са глухонеми деца, които се прибират у дома. Тежко ранени са 9 души, сред които също има 2 деца.

Бомбата е поставена във вагона за майки с деца на влак номер 326, който се движи от Бургас за София.

Взривното устройство е с часовников механизъм, като е разчетено то да избухне при навлизането на влака в тунела в района на гарата. Заради маневра на гара Златица влакът закъснява с две минути и взрива избухва в 21:31 часа на гарата, а не в тунела.

Същият ден избухва бомба в кафе-сладкарницата на хотел "Сливен" в Сливен.

Взривът във влака и в хотела е поставен от един и същи човек. Той се качва на влака в Бургас, поставя бомбата, която трябва да избухне в тунела след гара Буново. Мъжът слиза в Сливен и поставя второ взривно устройство там. На същия ден бомба избухва на летище Варна, осакатява и обезобразява две жени с едно и също име - Елена.

На 25 април 1988 са осъдени на смърт лицата, пряко участвали в атентата. Те са Елин Маджаров, Алцек Чакъров и Сава Георгиев. Няколко месеца по-късно същата година присъдата е потвърдена от Държавния съвет на НРБ (тогава - б. р.) и осъдените са екзекутирани и кремирани. Останалите са осъдени за помагачество.

От партия Национален фронт за спасение на България ще почетат паметта на жертвите  от 11 часа на жп гара Буново.

На поклонението ще присъстват вицепремиерът Валери Симеонов и депутати от НФСБ.

Това съобщиха от пресцентъра на партията.