Над 35 български шофьори на ТИР са били задържани при акция на полиция и прокуратура в Белгия.

След продължителни разпити навръх Великден те вече са на свобода, но не можели да се приберат в родината, съобщи Нова телевизия. По-късно проблемът е бил разрешен.

Шофьорите били задържани и разпитвани по разследване за социален дъмпинг, експлоатация и измама, а ръководителят им останал в ареста.

В неделя българските шофьори били на работа в североизточна Белгия, когато при масирана акция ги свалили от камионите и ги отвели в полицейски участък. Разпитите продълили един ден.

Те вече са освободени, но голяма част от тях нямали как се приберат. По-късно обаче пътуването им до дома било осигурено.

Не искали да говорят за акцията, за да нямат проблеми с шефовете си. Имали да взимат обаче по две заплати и настоявали да си ги получат.

Те си заработили за 2 месеца различни суми, средно между 2500 и 5000 евро на човек.

От МВнР са съобщили за Нова телевизия, че знаят за ситуацията, но никой от сънародниците ни не е търсил дипломатическите ни представителства в Белгия за съдействие.

Самото разследване било срещу фирмата, в която шофьорите работят - "Кумас Транс". Собствениците ѝ са граждани на Белгия, но дружеството е със седалище в Търговище. На адреса от телевизията не намерили никого, но успели да разговарят по телефон със служители на фирмата. Според тях всичко било наред засега, работило се по въпроса и шофьорите били добре. "Всички са си взели личните вещи. Бяха помолени да освободят превозните средства, но повече от това не мога да ви кажа, съжалявам", заявил представител на фирмата.

Консулът ни в Лондон посети блокираните български шофьори в Кент

Консулът ни в Лондон посети блокираните български шофьори в Кент

Пистата на летището е превърната в огромен паркинг

На място при шофьорите бил евродепутатът Андрей Новаков. "Това, което знам от самите шофьори, е, че обвиненията са за дъмпинг. Компанията е регистрирана в България с български осигуровки и с български заплати, а въобще не се прибират в страната, по-скоро работят само тук в Белгия и в Холандия, Франция", коментира той. Според Новаков държава ни не оказва помощ на шофьорите.

"Тази снимка няма да стане популярна като видео от кабинета на министър. С нея няма и да ви призовавам да си продадете колата и да дарите парите за нещо. Тя е за да ви покаже на какво сме способни ние българите, дори когато държавата отсъства.

Това са част от шофьорите, които вчера бяха свалени от камионите и разпитвани в полицията в Белгия. Свързаха се с мен с молба за съдействие. С общи усилия и без разходи за тях, намерихме превоз към България. Преди 5 минути тръгнаха към вкъщи", пише евродепутатът във "Фейсбук".