Земетресение с магнитуд 4.3 по скалата на Рихтер с епицентър на около 270 километра североизточно от София е регистрирано в 13.12 ч.

Трусът е бил усетен в района на Велико Търново.

Това съобщават от Сеизмологичния център при Гео-физичния институт на БАН, цитирани от БНР.

Няма данни за жертви и нанесени материални щети.

Според кмета на община Стражица Стефан Стефанов епицентърът на земетресението е в село Асеново.

Местната сеизмична станция е измерила два кратки труса със сила 4.5 по Рихтер.

По думите на Стефанов, местните жители уплашени са напуснали къщите си, а в цялата община деца и ученици са излезли от сградите по улиците.

Земетресението е усетено и в Белене.

По думите на кмета Петър Дулев трусът е бил лек и за кратко време. Той е усетен по високите етажи на сградите. Няма паника сред хората.

Директорът на АЕЦ "Белене" каза, че земересението не е усетено в района на централата.

Изпратени са екипи със спасителни автомобили, за да извършат огледи в Стражица и в селата Асеново, Мирово и Кавлак, съобщиха от областната дирекция на Министерството на извънредните ситуации във Велико Търново. Земетресението е усетено във всички селища от областта.

Екипът, който е извършил огледи след земетресението в област Търговище, констатира, че има нанесени леки материални щети.

Повечето от тях са в община Попово. Най-сериозно е засегнато село Горица, където е паднала постройка, напукани са стени, паднали са над 10 комина и има оронена мазилка от стените на много жилищни сгради. В селата Медовина, Посабина и Славяново има единични случаи на счупени стъкла и оронена мазилка от сградите.

Вече е възстановено електрозахранването в петте села на община Попово. Екип на Гражданска защита е в района и има готовност да окаже помощ.  

Няма последици от труса в областите Велико Търново и Плевен.

През 1986 г се случва най-силното земетресение в района на Стражица. Трусът е бил с магнитуд 5.7 по Рихтер. Тогава са разрушени 15 000 сгради.