Четирима висши съдии от 5-членния съдебен състав на Върховния съд на Либия, които утре ще гледат делото срещу сестрите ни, са същите, които преди време отмениха смъртните присъди, предаде БНР.

Четиримата съдии са били в състава на съда, който на Коледа през 2005 г. отмени смъртните присъди и върна делото за ново разглеждане на по-долна инстанция.

Нов ще е само един от съдиите.

Утре Върховният съд на Либия ще гледа делото по обжалване на повторните смъртни присъди срещу петте български медицински сестри и палестинския лекар.

Според либийското законодателство тази съдебна инстанция може или да потвърди смъртните присъди, да издаде присъди различни от смъртните, или да ги отмени окончателно, но без да връща делото за ново разглеждане. Това означава, че каквото и да е решението на Върховния съд, то ще е окончателно и възможността от използване на юридически аргументи за освобождаването на медиците ще бъдат изчерпани.

В случай, че присъдите бъдат потвърдени, съществува възможност да бъде поискано медиците да бъдат помилвани от Висшия съдебен съвет на Джамахирията.