В Деня на Европа и в духа на европейското помирение на четирите военни гробища край Битоля в Македония започват церемонии в памет на войниците и офицерите от някога противниковите страни, загинали там по време на Първата световна война, предаде БНР.

С молебен и полагане на цветя на българските военни гробища в село Цапари край Битоля в този час започват четирите церемонии на упокой и помирение в памет на войните, загинали в жестоките сражения по време на Първата световна война.

След молебена на българските военни гробища ще говори сръбският посланик тук - Зоран Попович.
По-късно българският посланик Михо Михов ще отдаде почит към загиналите някога по тези места сръбски войници. Такива церемонии ще се състоят и на германските и френските военни гробища край Битоля.

Така противопоставените преди десетилетия страни ще отдадат почит на символично европейско помирение към паметта на хилядите войни, воювали някога един срещу друг.

Ще присъства председателя на македонския парламент Любиша Георгиевския, посланиците, дипломати и гости от страни някога воювали, а днес обединени от общите демократични европейски ценности.