40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.

На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът показва повечето от фотографиите и разказа на първия ни космонавт за драматичните 12 часа в открития Космос. Екипът на филма и българският космонавт планират да направят изложба с всички 72 снимки.

"Георги Иванов снима в тези 12 часа, в които им казват да спят, докато търсят някакво решение да ги върнат живи", разказва Орлин Джелепов, който е редактор на новия документален филм за първия български космонавт "Полет на ръба на безкрая", пише "24 часа".

Иванов е заснел 72 кадъра по време на полета в Космоса, а снимките излизат 40 г. по-късно.

Космическият кораб "Союз-33" с командир Николай Рукавишников не успява да се скачи с орбиталната станция "Салют-6". Докато наземните служби търсят начин да спасят космонавтите, Георги Иванов снима Земята през илюминатора на кораба.

"За тези 12 часа, в които не знаят какво ще се случи с живота им, правят 31 обиколки на земното кълбо, а Иванов запълва 2 фотоленти и сега белият свят ще може да ги види. Качеството е поразително, а снимките са изключително красиви", казва Джелепов.

БНТ отбелязва, че в навечерието на 10 април - 40 г. от полета, ще припомни на зрителите историческото, не само за страната ни, събитие и ще надникне в личния архив на първия българин, видял планетата Земя от Космоса с очите си.

Георги Иванов си припомня онези 31 обиколки край земното кълбо и разказва драматичните събития, събрани само в 1 ден, 23 часа и 1 минута полет. Космическият кораб "Союз-33" с командир Николай Рукавишников претърпява в открития Космос техническа неизправност. За екипажа остава задачата да овладее ситуацията с неосъщественото скачване с орбиталната станция "Салют-6", а за наземните служби - тежкия избор да предприеме почти невъзможното приземяване на космонавтите - балистичен спуск.

Във филма "Полет на ръба на безкрая" са използвани уникални архивни кадри от "Златния фонд" на обществената медия, а зрителите ще могат да видят за първи път снимките, които Георги Иванов прави от Космоса.