Европейската полиция е регистрирала близо 100 000 нарушения в рамките на кампанията за спазване на разпоредбите за използване на обезопасителни колани, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Контролната операция, организирана от Европейската мрежа на службите на "Пътна полиция" в ЕС (TISPOL), се проведе в периода от 7 до 13 септември.

Засилен контрол за използването на колани от водачите и пътниците на предните и задни седалки, както и за използване на системите за обезопасяване на деца бе осъществен на територията на всички страни-членки.

В рамките на едноседмичната кампания "Пътна полиция" в нашата страна е проверила 41 069 моторни превозни средства, което е с 6521 повече в сравнение с предишната операция на TISPOL за използване на обезопасителни колани.

Установени са общо 3873 нарушения, от които 3284 от страна на водачите, 471 от пътниците, а констатираните случаи на неизползване на обезопасителни системи за деца са 118.

От TISPOL отчитат, че използването на колан от водачите и пътниците би довело до спасяването на близо 10 000 живота годишно в Европа.

Статистиката за България сочи, че през последните години водачите са осъзнали важността от използването колани.
Това за съжаление все още не важи за пътниците в автомобилите.

През 2008 г. в нашата страна при пътни инциденти са загинали 113 пътници на задните седалки, от тях само осем са били с поставени обезопасителни колани.

Все повече нараства ролята на TISPOL като организация, обединяваща усилията на всички структури на пътната полиция, за намаляване на жертвите по пътищата на обединена Европа.