Българското посолство във Великобритания е обработило за 20 дни документите за нови биометрични паспорти и лични карти на 485 души.

Това съобщава kafene.net, като цитира посланик Любомир Кючуков.

Капацитетът на консулската служба на посолството е много малък и за един час могат да бъдат обработвани документите на не повече от 4 души.

Това означава, че въпреки работата на шестте служители на консулството по повече от 8 часа дневно, не могат да бъдат издадени в необходимите срокове документи на всички близо 100 хил. български граждани, които живеят във Великобритания.

Посланикът препоръча на хората, които имат възможност, да подават заявления за нови документи, когато са в България, защото това ще бъде "по-евтино и по-бързо".

В същото време, посолството търси нови възможности за намаляване цената на услугата по издаването на новите документи, която е значително завишена от факта, че се работи с чуждестранни компании.

Шефът на консулската служба Валентин Бабов обеща, че в скоро време всеки българин ще може да си запазва час за подаване на документи по интернет.

В момента това става по телефона, но тъй услугата е автоматизирана много българи не успяват да се справят със спелинга на английските си адреси, което води до объркване.