Близо 500 българи са се върнали в страната със съдействието на МВнР за последните две седмици. Това заяви пред bTV зам.-министърът на външните работи Петко Дойков.

Той увери, че се поддържа непрекъсната връзка с българските мисии зад граница, за да бъде осъществена връзка с други българи, желаещи да се върнат. По негови думи има както туристи, така и граждани, които са на обучение или работят.

Не пътувайте, отложете, призовава МВнР

Не пътувайте, отложете, призовава МВнР

Ситуацията се променя непрекъснато

Дойков посочи, че повечето от туристическите ни групи вече са прибрани. Имало обаче и изключения. Зам.-министърът съобщи, че утре се очаква да пристигнат петима души от Филипините, които са били част от по-голяма група, която е заминала, преди да се разгърне кризата с коронавируса.

Той заяви и че е задействана процедурата за прибирането на 11 българи от Сенегал, които са били изпратени по работа. 180 сънародници от Испания също чакат възможност да се приберат. Сред тях има студенти, заминали по програмата "Еразъм", която обаче е била отменена впоследствие.

Относно проблема с колоната от камиони до границата с Турция Дойков увери, че се работи с всички ангажирани институции, както и с турската страна, за да не се стигне до хуманитарна криза.

До 30 км. се стопи опашката от тирове на "Капитан Андреево"

До 30 км. се стопи опашката от тирове на "Капитан Андреево"

От БЧК съобщиха, че разполагат с храна за 3-4 дни