Увеличаване на заплатите на 500 лева и подобряване на условията на труд искат пловдивските шофьори след приключване на приватизационната процедура, съобщи БНР.

Срокът за финализиране на приватизационната сделка е 25 май.

Протестът на работниците от пловдивския градски транспот ще продължи докато не бъдат изплатени възнагражденията им.

Те подчертават, че семействата им изнемогват , тъй като не са получавали заплати за последните 8 месеца.

По линиите, обслужвани от превозвача се движат само три автобуса с номера 10, 11 и 113. От сутрешната смяна по линиите на общинския превозвач трябваше да излязат 65 коли по 8 автобусни и 2 тролейбусни линии.

Шофьорите са категорични, че протестът им ще продължи до края на седмицата, включително и в деня на изборите 20-ти май. От понеделник протестът ни ще премине в ефективна стачка - обявиха превозвачите.

Актът на гражданско неподчинениее вторият за последните 20 дни. Предишният протест беше прекратен след като бяха осигурени средства за две заплати и един аванс за шофьорите.

Кметът на Пловдив Иван Чомаков заяви, че не е страна по проблема "Градски транспорт".

"Субсидиите за транспорт са преведени от общината предварително преди месец и шофьорите трябва да си търсят заплатите от търговското дружество "Градски транспорт" ЕООД, а не от мен,"
заяви Чомаков. Той увери, че до дни ще бъде подписан и приватизационният договор с новия собственик на Градски транспорт, който ще наложи своите условия за заплащането във транспортната фирма.

"Това, което направиха общинските съветници в София с отпускането на допълнителни средства за заплати на шофьорите, е незаконосъобразно и ние в Пловдив няма да направим това," заяви кметът Чомаков.

До утре да бъде предложен вариант за решаване на проблема с неизплатените заплати на шофьорите в общинска фирма "Градски транспорт" - това обеща областният управител Тодор Петков на среща с протестиращите превозвачи.

Петков се ангажира да посредничи в диалога между общината и шофьорите, като насрочи за днес следобед среща в сградата на областната управа, на която ще присъстват представители и на двете спорещи страни.

"Трябва да сте наясно, че проблемът, който съществува повече от 6 години, не може да бъде решен с магическа пръчка,"
заяви пред протестиращите шофьорие Тодор Петков.

Лидерът на КНСБ в Пловдив Татяна Миран, която присъства на срещата, заяви, че също ще участва в следобедната среща в областна управа.