533 платформи за щъркелови гнезда са монтирани в Западна България, съобщават от ЧЕЗ.

Целта е да се осигури безопасно гнездене на птиците.

Кампанията през този сезон приключи с идването на пролетта и завръщането на щъркелите в страната, когато е и времето, в което приключва разрешителният период за обезопасителни дейности.

Монтирането на платформи е една от дейностите по проекта "Живот за птиците", в рамките на който е планирано обезопасяването на 900 щъркелови гнезда. Те се поставят на ключови места, които са потенциална заплаха за безопасността на птиците. Поставянето ив намалява инцидентите и минимизира заплахите за живота на щъркелите в резултат на досега с елементи от мрежата. Платформите спомагат за опазване на околната среда чрез предотвратяване на пожари и намаляват броя на прекъсванията на електрозахранването, предизвикани от контакта на птиците с мрежата.

Над 20 платформи за гнезда очакват щъркелите в Северна България

Над 20 платформи за гнезда очакват щъркелите в Северна България

Поставени са над 210 птицезащитни устройства

От ЧЕЗ посочват, че през 2019 г. е била монтирана камера в едно от щъркеловите гнезда в село Драгушиново, община Самоков. Чрез нея отблизо е бил наблюдаван животът на щъркеловото семейство. Това е един от подходите за обстойно проучване на ежедневните навици на птиците.

Проектът е с бюджет 2,65 млн. евро, като ЧЕЗ инвестира в него над 800 хил. евро. Финансиране от 1.85 млн. евро е осигурено от Европейската комисия по програма Life на Европейския съюз. Дейностите по намаляване на конфликта диви птици-електропроводи ще продължат до края на 2022 г.