Мая Манолова, председател на коалицията "Изправи се БГ! Ние идваме!" внесе жалба в административния съд срещу заповедта на МЗ, с която се въвеждат ограниченията на база зелени сертификати. За намеренията си Манолова обяви още миналата седмица, като е дала възможност от няколко дни, за да се подпише всеки, който желае.

Към момента документът е подписан от около 56 души - служители в хотели и ресторанти, социални работници, собственици на малък и семеен бизнес, мениджъри, студенти. Най-много подписи има от хора с автоимунни заболявания, за които е противопоказно да се ваксинират, както и от лица, прекарали COVID-19 в болници, но нефигуриращи в регистъра за "зелен сертификат", и от заболели от COVID-19, които са се лекували в домашни условия . В жалбата са се подписали представители на различни съсловия и групи в обществото.

И днес в различни градове на България има протести срещу зеления сертификат

И днес в различни градове на България има протести срещу зеления сертификат

Чуват се и скандирания за оставката на служебния здравен министър Стойчо Кацаров

При внасянето на жалбата в административния съд Манолова припомни, че системата бе хакната. Към "Изправи се БГ! Ние идваме" са се обърнали и лекари - ръководители на отделения, а като пример Манолова даде шеф на болница в Плевен.

Настояваме държавата да осигури безплатни тестове за антитела на хората, които са преболедували, и те да получават зелен сертификат

Тя заяви, че цента на тестове също е проблем, като довод даде ниските заплати у нас. Има бизнеси, особено малки, които са пред фалит. В заключение Манолова заяви, че COVID мерки трябва да има, но също така трябва да има и равнопоставеност. Тази заповед дискриминира, уверена е Манолова.