560 машини почистваха пътищата у нас от снега през нощта, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

Настилките и съоръженията се обработват срещу заледяване и хлъзгавост, като снегопочистващата техника е в денонощен работен режим.

Всички пътища са отворени за движение за леките автомобили и са проходими при зимни условия. Ограничен е трафикът на тежкотоварни автомобили над 12 т и преминаването с ремаркета и полуремаркета през прохода "Превала", по път II-37 Батак - Доспат и по път III-866 Девин - Михалково. В област Смолян снежната покривка е над 35 сантиметра. Затворен за камиони над 12 тона e Троянският проход.

От АПИ напомнят, че днес в 9 области в Югозападна и Южна България - Перник, София-град, Софийска област, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково, е определен жълт код за опасно време за ниски температури, които създават условия за поледици и хлъзгавост. Обработката на настилките продължава.

Девет области в жълто заради студено време

Девет области в жълто заради студено време

Максималните температури ще са от -3 до 5 градуса

При необходимост ще се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а където се налага заради силния вятър и снегонавявания е възможно трафикът да се спира изцяло до почистването на пътя.

Информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа има на интернет страницата на АПИ - www.api.bg, както и на тел. 0700 130 20 в АПИ.