60 процента от територията на парк "Пирин" е в риск от сеч. Планът на екоминистерството предвижда едно увеличение с 12,5 пъти на сегашната зона за строителство.

Това предупреди Петко Ковачев от Института за зелена политика в сутрешния блок на Нова телевизия по повод спорното решение на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

На Националния празник пожертваха Национален парк "Пирин", алармират еколози

На Националния празник пожертваха Национален парк "Пирин", алармират еколози

По-мащабна сеч и по-широко строителство в планината позволява нов проектоплан

"В обществото наистина вече битуват такива тези, които обаче не са верни. Който познава нормативната уредба, много добре знае, че производствените и стопански дейности в територията на националните паркове са забранени, включително дърводобивът", отговори Мирослав Калугеров, който е директор на "Национална служба за защита на природата" към МОСВ.

По думите му, в рамките на националните паркове можело да се провеждат поддържащи и възстановителни дейности.

"Предполагам, че това имат предвид, като казват, че има възможности за сеч. Но това не са производствени дейности. Досега в около 5% от територията на националния парк са проведени такива сечи, които имат изключително важен положитен ефект по отношение на горските екосистеми. Тук не говорим за голи сечи, а за поддържащи дейности", твърди Калугеров.

Междувременно природозащитници излизат тази вечер в столицата на протест в защита на Националния парк "Пирин". Причината за недоволството е подписаното решение от министъра на околната среда за предварително изпълнение на новия план за управление на Парк "Пирин" без екологична оценка.

Природозащитниците настояват за преразглеждане на документа. Решението за предварително изпълнение е с краен срок за обжалване днес.