На 20 май 65 американски доброволци ще пристигнат в България, за да посветят две години от живота си на местното развитие предимно в малки и слабо развити общности из цялата ни страна.

Някой от тях ще преподават английски език в средни и основни училища, други в партньорство с общини, кметства, неправителствени организации, социални институции и читалища ще допринасят за развитието и прилагането на стратегически планове, ще разработват устойчиви местни проекти, ще споделят опит и знания и ще окуражават духа на сътрудничество.

Преди да започнат службата си като доброволци, американците ще преминат 10-седмична интензивна подготовка в обучителни центрове в 15 селища около гр. Враца. Там те ще изучават български език и култура, ще живеят у български семейства и ще разработват малки местни проекти.

В момента в България работят 126 доброволци в областта на образованието, местното и младежко развитие. Доброволците от Корпус на мира получават месечна издръжка и медицинско обслужване, но не получават заплата.

Те живеят като обикновените хора в България, интегрират се в българските общности, допринасят за развитието им и изграждат разбирателство и дълготрайни връзки и приятелства.