Новата група на 14-те бивши жълти депутати вече е факт.

Ситуацията в мнозинството
БСП - 82 депутати
НДСВ - вече 38
ДПС - 34
Общо - 154, при 240-членен парламент

Името й е Българска нова демокрация, а неин председател ще е Борислав Ралчев.
Заместници са Татяна Калканова и Валентин Милтенов.

В нея се включват още Атанас Щерев, Борислав Великов, Владимир Дончев, Пламен Панайотов - които бяха изключени от партията и от групата на НДСВ.
Членове на новата ПГ са още и напусналите НДСВ Николай Свинаров, Ваня Цветкова, Лидия Шулева, Илко Димитров, Валентин Милтенов, Кръстанка Шаклиян и Бойко Боев.

Светослав Спасов е 14-ият напуснал НДСВ. Самият той пред БНР каза, че вероятно ще има още напуснали жълти депутати.
До месец по думите му бройката на напусналите може да стане и 20.  

Вече не сме част от управляващата коалиция, декларираха на брифинг в парламента депутатите от новосъздадената ПГ.
Те обаче няма да преминат в опозиция и автоматично да гласуват против предложенията на мнозинството.

Като бъдещи партньори Българска нова демокрация припозна СДС и ГЕРБ - като носители на дясноцентристките идеи.

Според представителите на новата парламентарна група НДСВ се е отказала от десните идеи и от либерализма. Българска нова демокрация ще работи обаче за тези ценности.

Лидия Шулева заяви, че новата група няма претенции да бъде представена в правителството, както и че те нямат намерение да искат промяна на коалиционното споразумение.

Пламен Панайотов поясни за избора на името „Българска нова демокрация", че то най-точно отразява ценностите, които изповядват депутатите в новосформираната парламентарна група.

„За нас напускането на НДСВ и образуването на новата парламентарна група е възможност да останем верни на каузата, която сме изповядвали - отстояването на десните и либерални ценности", каза Панайотов.

По въпроса за позициите, които новата група ще отстоява с гласуването си в парламента, той каза, че всичко което съвпада с техните виждания и ценности ще бъде подкрепяно.

„За нас не е важно кой предлага добрите политики, важното е те да се осъществяват, подчерта Панайотов.

Конкретно за предстоящото гласуване за бюджета за 2008 г. бившият вицепремиер в кабинета „Сакскобургготски" каза, че в него има текстове, които ще бъдат одобрени от новата група, но тя ще изрази и своите забележки, например по отношение на секторните политики.

Панайотов посочи, че групата би подкрепила политики за реформи в образованието, здравеопазването, където това сега не се наблюдава.
Ще бъдат подкрепени и политики за подобряване на инвестиционния климат. Панайотов не изключи възможността новата група да прерасне в партия.

На въпроса дали очаква формирането на десен алианс Панайотов каза:
Силно се надявам на нов силен политически проект, който да обедини всички, които са убедени, че държавата ще върви напред чрез такава политика".

Новата група става факт, тъй като според правилника на НС минималният брой депутати в една самостоятелна група трябва да е 10.