След като спалнята се превърне в персонализирано убежище от градската суматоха през 2020 г., какви ли тенденции можем да очакваме да видим през 2021 г.? В този пост специалистите от spalnobelio.bg и spalno-belyo.com ще ви предоставят 8-те най-актуални тенденции, свързани с битовия текстил за спалнята през тази година.

Въпреки общото разочарование обаче големите дизайнерски къщи внасят глътка свеж въздух във своите нови продуктови линии, затова нека погледнем новините в света на модата на битовия текстил, за да си оправим настроението!

Световноизвестните модни къщи и изобщо цялата модна индустрия, базирайки се върху промяната в динамиката на живота, функционалността на спалните принадлежности и нуждата от нотка оптимизъм, насочиха новите тенденции към повече естествени материали и осигуряване на естетическо удоволствие и удобство в спалнята.

1. Естествени влакна

Материята на текстила в спалнята е добре да бъде мека, луксозна и най-важното - екологична. Грижата за околната среда не означава, че трябва да правите компромис със стила или комфорта. Помислете за копринени чаршафи, одеяла от вълна и кашмир, спално бельо от органичен памук и коприна и много други продукти, съставени чрез смесване на екологични и естествени тъкани, за да създадете интересна обстановка в спалнята. Изкуството на наслояването чрез различни текстури, както и техниката за блокиране на цветовете (сolor blocking) са особено популярни.

Сред тъканите, по-специално ленът се смята за "влакно чудо", тъй като има регулиращи температурата качества и съдържа малки количества химически съединения, които правят влакното антибактериално и хипоалергенно. Това означава, че може да се пере при по-ниска температура. Ленът като селскостопанска култура в отглеждането си изисква много по-малко вода, за да расте и дава по-голяма реколта много по-бързо от памука.

2. Инвестирайте в олекотена завивка с подходящ пълнеж

Търсенията за олекотени завивки за зимни, демисезонни и летни пълнежи са се покачили през последните 3 месеца. Защо? Няма съмнение, че 2020 г. беше тревожно време за повечето от нас. С овладяване на епидемията след откриване на ваксината такива продукти станаха особено популярни, тъй като хората започнаха да гледат по-оптимистично на бъдещето и започнаха отново да се стремят към удобство. Доказано, че ви помага да се успокоите и отпуснете, защото може да изберете завивка, която напълно подхожда на съответния сезон. По всичко личи, че олекотените завивки с пълнеж по избор изглежда ще останат силна тенденция и през 2021 г.

3. Комфортът е водещ

Тази година видяхме реално нарастване на броя на потребителите, търсещи решения на проблемите си със съня.

През първата половина на 2020 г. онлайн продажбите на матраци нараснаха в цялата страна, като екипите за обслужване на клиенти забелязаха нарастване на запитванията за матраци, завивки и възглавници. Тъй като тази година качеството на съня в страната става все по-важно, намирането на подходящия матрак, топер, възглавници и завивка се превръщат в основна дискусия в социалните медии, като хората коментират продукти и производители, гарантиращи по-добър нощен сън.

4. Стремеж към по-добра хигиена

С всички тези нови покупки на матраци виждаме голям скок в покупките на протектори за матраци, калъфки за възглавници и пликове за завивки, които се купуват, за да защитят тези инвестиции. Протекторът и спалното бельо предпазват вашия матрак от влага (можем да свалим до половин килограм тегло само от загуба на вода за една нощ!), което в крайна сметка може да се превърне в благоприятна среда за развитие на прахови акари и бактерии. Протекторите и спалното бельо също така удължават живота на матраците, възглавниците и завивките, намаляват износването им и са много по-лесни за пране!

5. Уверете се, че разполагате с подходящата възглавница и олекотена завивка

Закупуването на правилната възглавница също е от съществено значение, тъй като всеки човек, в зависимост от позата си на сън, се нуждае от различен тип опора и твърдост. Уверете се, че отделните елементи на възглавницата ви за сън (лицева част, пълнеж, протектор и калъфка) са изработени експертно от специално селектирани материали.

По същия начин изборът на подходящата завивка се влияе от начина, по който спите. Той също е от съществено значение, така че изборът на завивка и спално бельо, е добре да отговарят на това дали предпочитате да спите на по-топло или на по-хладно. Също така, ако страдате от алергии, материалите са от ключово значение.

6. Петзвезден хотелски лукс у дома с бяло спално бельо

Свежите и приветливи бели спални комплекти бяха тенденция през 2020 г . Всъщност това беше най-популярната тенденция в спалните от Instagram. Бялото спално бельо вдъхва усещане за чистота, което по всичко личи, че ще бъде все още много важно през 2021 г., така че е вероятно и тази тенденция да се запази. Бялото спално бельо също така се асоциира с луксозните хотелски стаи и докато нашите възможности за почивка са ограничени, създаването на усещането, че спим в луксозен хотел, може лесно да бъде пренесено у дома с набор чаршафи в сияйно бял цвят.

7. Използвайте умно пространството под леглото за съхранение на вещи

Множеството мерки срещу Ковид накараха мнозина да преорганизират домовете си и тъй като все повече от нас използват жилищата си като офиси, интелигентното съхранение се превърна в приоритет. Пространството под леглото се превърна в първокласно място за съхранение и организиране на вещите в дома, така че леглата с чекмеджета отдолу със сигурност ще се търсят и през 2021 година.

8. Заложете на позитивни и смели цветове в интериора

С наличието на ваксина 2021 г. вече изглежда по-позитивна и това ще се отрази и в интериорния дизайн. Позитивните и смели цветове отразяват оптимистичното отношение към живота, така че е много вероятно през тази година да видим нови и дръзки цветове. Те ще бъдат популярни в избора и на спално бельо. За тези с по-ограничен бюджет през 2021 г. все още е възможно да се включи цвят чрез акцентни елементи като ярко оцветени възглавнички и одеяла.

Както видяхте, повечето нови тенденции за 2021 г. носят атмосфера на оптимизъм!