През миналата година в България са регистрирани 85 трудови злополуки, завършили със смърт, съобщи електронното издание на в. „Дневник”.

Данните бяха изнесени по време на форум, организиран от КТ "Подкрепа" по повод Световния ден по безопасност и здраве при работа – 28 април.

През миналата година броят на трудовите злополуки е по-голям в сравнение с 2014 г.

Управителят на Националния осигурителен институт Бисер Петков съобщи, че регистрираните случаи през 2015 г. са 2 880, 2 550 от които са на работното място. Малко над 7 млн. лева са изплатени от НОИ като временни обезщетения за неработоспособност поради трудова злополука през 2015 г., а сумата за инвалидни пенсии е около 40 хил. лева.

"Това не е просто статистика, това са човешки животи и съдби. Има хора, които сутрин отиват на работа и вечер не се връщат при семействата си. Или отиват здрави, а се връщат в инвалидна количка", заяви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Над 2 милиона души годишно загиват в следствие от трудови злополуки, а над 160 хиляди всекидневно страдат от инциденти на работното място, обобщи зам.-министърът на труда Гълъб Донев,  цитиран от Би Ти Ви.