87 американски доброволци ще пристигнат в България, където ще участват в различни социални проекти. Очаква се те да кацнат на летище София на 12 май и да останат в страната ни за период от две години.

Преди да започнат службата си като доброволци, американците ще преминат 11-седмична интензивна подготовка в обучителни центрове в 17 селища около Враца. Там те ще изучават български език и култура, ще живеят в български семейства и ще разработват малки местни проекти.

След обучението в района на Враца, доброволците ще заминат да работят предимно в малки и слабо развити общности из цялата страна.  

Някои от тях ще преподават английски език в средни и основни училища, други ще работят с общини, кметства, неправителствени организации, социални институции и читалища и ще разработват устойчиви местни проекти.

В момента в България работят 113 доброволци в областта на образованието, местното и младежкото развитие. Доброволците от Корпуса на мира получават месечна издръжка и медицинско обслужване, но не получават заплата. Те живеят като обикновените хора в България, интегрират се в българските общности и спомагат за развитието им.

Корпусът на мира започва работа в България през 1991 г. по силата на споразумение, подписано между страната ни и правителството на САЩ.

Оттогава до днес  повече от 1100 доброволци са работили в повече от 300  градове и села в България.

Корпус на мира е основан през 1961 г. от президента Джон Ф. Кенеди с цел да предостави техническа помощ на други държави. Втората цел е да запознае други нации с американската култура, както и да предостави възможността на американци да научат повече за други държави и култури.

От 1961 година досега около 200 000 американци са служили като доброволци в 139 страни по света. В момента около  8 000 доброволци работят в 76 страни в области като земеделие, бизнес развитие, образование, опазване на околната среда, здравеопазване и младежко развитие.