Тежък инцидент стана тази нощ на гарата в Дупница. Товарен влак дерайлира на влизане в гарата минути след полунощ. Няма жертви и пострадали.

9 вагона са се преобърнали. Композицията е съставена от общо 13 вагона и е превозвала цимент.

Локомотивът и първият вагон не са се преобърнали. Инцидентът е на 4 коловоз, който вече е почти унищожен. Нанесени са значителни щети на инфраструктурата - релсов път, контактна мрежа и вагони.

На мястото на инцидента са представители на „БДЖ – Товарни превози” ЕООД и Национална компания „Железопътна инфраструктура”, които извършват оглед за установяване на причините за дерайлирането на вагоните.

Движението на пътническите влакове в участъка не е преустановено.

Най-вероятната причина за инцидента са студът и отказът на спирачките да сработят.

„Най-вероятната причина е технически проблем на подвижния състав, свързан с ниските температури”, заяви Бисер Минчев, главен ревизор на НКЖИ, цитиран от Нова телевизия.

Това е първоначалната версия, по която комисията, а след това и разследващата комисия работи.

Пробите за алкохол на машиниститте са отрицателни.

По-късно стана ясно, че спирачките на влака са отказали при спускането от гара Делян към Тополница и той навлязъл в гарата с 80 км./час.

След като минал през тунела под Е-79 след гара Делян и започнал спускането към Дупница, машинистът разбрал, че спирачките не действат, като най-вероятно са замръзнали от минусовите температури тази нощ. Обадил се за проблема на дежурния на гара Дупница 10 минути преди да стигне гарата.