90% от заразените с Covid-19 имат дефицит на витамини и минерали. Това стана ясно на конгреса на Европейската асоциация по клинично хранене и метаболизъм, съобщи БНР.

Надя Петрова, експерт по здравословно хранене обясни, че най-често срещаният дефицит е на витамините А, Е, Д3, B6, В12, както и на минералите цинк и селен.

При Д3 и В12 от години се коментира връзката с автоимунните заболявания, тоест имунитетът ни не работи оптимално, ако имаме недостиг на тези витамини, уточни тя.

Надя Петрова съветва да внимаваме за дозата, когато купуваме дадена хранителна добавка. Големият проблем при хранителните добавки е, че масово продаваните в аптеките са на мегадози, концентрации от порядъка на 1000, 2000, 3000, дори 5000% от дневните нужди на организма, коментира специалистът. Затова подобни мегадози се приемат само при изрично назначение от лекар след изследвания, които маркират дефицит.

Нови рекорди:  2760 нови случая на коронавирус, 162-ма души в интензивни отделения

Нови рекорди: 2760 нови случая на коронавирус, 162-ма души в интензивни отделения

В София заразените са 1075...

Подобни концентрации не се пият постоянно, а за определен период от време, предупреждава Петрова.

При другия тип хранителни добавки, които са в ежедневни концентрации - 50, 60 до 100% от дневните нужди, няма проблем да се приемат.

Чисто генетически организмите на някои хора не могат да усвояват определени вещества от храната, затова при тях е наложително тези вещества да се набавят през хранителни добавки, изтъкна още специалистът по хранене.

При по-възрастните хора проблем се явява дефицитът на протеини.