"Не може да кажем подробности освен това, което г-н Димов каза при запознаване с обвинението, че го обвиняват за дейност, която той като министър е осъществявал по предложение на компетентни лица в министерството" . Това каза Ина Лулчева, предаде БГНЕС.

Тя допълни. че самият той не разбира от нивата за водите или от други специфики, които го обвиняват, че не е следил.

Вчера бившият министърът на околната среда и водите Нено Димов е задържан за 24 часа. Същият ден по-рано министърът беше отведен за разпит в спецпрокуратурата.

В действителност обаче не става ясно за какво точно е задържан министърът - дали заради водната криза в Перник или заради случая с отпадъците от Италия.

На следващия ден в кабинета на министър-председателя Бойко Борисов той депозирана оставката си.

Лулчева коментира, че е изненадващото в случая е искането за задържане, защото няма никаква основание да се предполага, че един човек, който е бил министър днес и няма никакви данни за криминално поведение във връзка с нещо, което се развива от една година както е водната криза в Перник.

"Имало опасност да се укрие или да извърши престъпление при положение, че всички документи от министерството са иззети. Разбрахме, че според прокуратурата той трябва да бъде задържан, защото като министър може да въздейства върху служителите си, делото и прочие, както разбрахме той следобед подаде оставка" 

Нено Димов подаде оставка

Нено Димов подаде оставка

Министърът се намира в ареста, задържан от вчера за 24 часа

Лулчева заяви, че утре ще се разбере какво ще реши специализираният съд. "Никой не е виждал доказателствата, ние говорим затова на базата на обвинението, затова че не е следил нивата на водите, специфични дейности, които той няма познания едно политическо лице каквото е министъра, защото министърът е политическа фигура", поясни още тя. Лулчева каза още, че затова има компетентно ръководство във всяко министерство, което да подготвя решенията на министъра, а министърът да осъществява политиката.