На 23 декември 2019 г. в "Неотложен кабинет" в Сандански се е случило поредното нападение над лекар. За този инцидент НСОПЛБ сигнализира редакцията на news.bg. От организацията съобщиха, че докторът е подал жалба в РПУ в града за случилото се, но все още няма резултат от проверката, която би трябвало да се осъществи от органите на реда.

От редакцията се свързахме с пострадалия лекар Люсиен Михов.

Михов разказа, че към 01:30 на врата е чул тропане и непрекъснато звънене на звънеца на кабинета му. По негови думи, извършителите са влезли в кабинета и без да имат основание са започнали да го обиждат, след молбата му да спрат да тропат по вратата на кабинета му. Трима мъже и една жена е била групата, като доколкото е разбрал лекарят, са идвали за преглед на жената.

Според лекаря агресията може да е провокирана да е стопират въпроси дали имат пациентите здрави осигуровки.

"Изритаха ме пред входа на кабинета отзад. Аз паднах на земята и те продължиха да ме бият и псуват. Свалиха очилата ми и започнаха да ме плюят", разказа Михов.

Въпреки че няколко пъти е натискал паник бутона, е минало доста време, докато пристигнат служителите от СОТ.

"Когато те дойдоха не направиха нищо и гледаха все едно гледат холивудски филм. Аз се молих да извикат полицията", каза още Миланов.

Михов каза и че нападателите са охранители в някои от хотелите в Сандански. Той поясни, че извършителите са били първо в спешна помощ в Сандански, където охранителните камери са ги заснели, за което има потвърждение от свои колеги.

Михов поясни, че не за първи път става жертва на насилие, но никога не е било чак толкова сериозно.

След случая, д-р Михов е отказал своите дежурства в болницата в Сандански.

"Проблемът е, че те искат да направят конфликт, за да не се разнищва дали имат осигуровки, или не", е тезата на доктора.

От НСОПЛБ настояват за търсене на отговорност и налагане на полагащите се санкции на лицата, упражнили насилие над лекар, изпълняващ служебните си задължения, както и от лицата, отговорни за установяването на нарушителите и подвеждането им под наказателна отговорност . Вече повече от месец няма реакция на жалба в РПУ, подадена от самия лекар.

"Подобни деяния и отношение към лекарите, изпълняващи служебното си задължение, води до нежелание и отказ сред колегите ни да дават дежурства в тези кабинети и съответно лишават населението от съответната медицинска помощ. Моралната страна оставяме без коментар", заявават от НСОПЛБ.