Бившият съветник в ДАНС Алексей Петров (на малката снимка) е арестуван.

След като цяла сутрин от МВР, включително вътрешният министър Цветанов и главният секретар Калин Георгиев нито отричаха, нито потвърждаваха информацията за ареста, в ранния следобед от прокуратурата официално потвърдиха, че Алексей Петров е задържан.

От лаконичното съобщение на МВР става ясно, че вътрешното министерство е хвърлило цялата си тежка артилерия в операцията.
Акцията се провежда с участието на антимафиотите от ГДБОП, антитерористичния отряд, агенти от ДАНС и групи от столичната полиция.

Последно:
Хамстера сам се предаде.
                         Още...

Припомняме, името на Алексей Петров нашумя изключително много покрай скандалите около Агенцията за национална сигурност и бившият вече неин директор Петко Сертов.
Името на агента и бивша барета се свързва неофициално и с информациите за корупция, които изнася Яне Янев, както и с последния доклад с неясен произход, в който фигурират имена на корумпирани министри.

Едновременно с това преди по-малко от месец друг бивш служител на ДАНС Велин Хаджолов предупреди, че ДАНС е превърната в политическа полиция и че се оказва натиск за злепоставяне на Алексей Петров.

Арестът на Алексей Петров се случва в рамките на операция "Октопод", която МВР и ГДБОП са започнали тази нощ.
Извършени са масирани проверки по софийски нощни клубове, като са проверени 24 клуба.

Арестуваните
7 - в националното следствие:
Йордан и Пламен Стоянови - Дамбовците
Алексей Петров - Трактора
Марчело Джотолов - Марчело
Момчил Кръстев
Николай Велков
Лозана Славчова
Антон Петров - Хамстера

6 - в арестите на София
Х.Н., В.Г., Ю.Н., Н.Н.,  Б.М. и Р.К.

При проверките са установени и над 130 стриптизьорки и жени, предлагащи сексуални услуги.
Заведенията са проверявани за ползването на нелицензирани софтуерни програми, за режима на работа и охрана, за спазване на пожарните разпоредби.

През нощта при проверките са задържани петима души, а малко по-късно от МВР съобщиха, че вече задържаните са 13.

В рамките на операцията бе включен и басейнът "Спартак", където са офисите на Алексей Петров. Районът за дълго време бе отцепен. (Видео)
Междувременно спецовете се натъкнаха и на частни зоопаркове в някои от проверяваните обекти. (Видео)

След като МВР не откри Антон Петров-Хамстера на официалния му адрес, където се проведе обиск, прокуратурата го обяви за общодръжавно издирване. Около 18:00 часа той сам се е предал в прокуратурата. 

Припомняме, Хамстера бе задържан в рамките на операция "Наглите", но после бе освободен от ареста.

Пперацията продължи цял ден и по думите на Цветан Цветанов се извършват "необходимите процесуално-следствени действия".

Проверени са адреси в София - Лагера, Дружба - и кварталите около столицата - Кремиковци, Драгалевци, също така и в Костинброд и в Своге.

Министър Цветан Цветанов посочи и няколко имена, по-точно прякори: Братя Дамбовците, отново Хамстера, както и Трактора.

Още за дейността на Дамбовците.
Още...

Той изброи какви са подозренията спрямо лицата: съпричастност на лица към организирана престъпна група, занимаваща се с рекет, незаконно използване на лица за платени сексуални услуги, разпространение на наркотични вещества, незаконно придобиване на значителни финансови ресурси във връзка с дейността на „Кремиковци" АД, в ущърб на българската икономика, търговия с влияние, пране на пари, укриване на доходи, неплащане на данъци, източване на ДДС от държавния бюджет.

Според коментара му групата е била с изключително стройна структура, която е йерархична и е действала над десет години на територията на страната.

Калин Гергиев съобщи, че спецполицаите издирват лице с прякор Хамстера, но отново не пожела да коментира дали става въпрос за Антон Петров - Хамстера.

"Акцията „Октопод" е продължение на „Наглите 2", каза Калин Георгиев.

„Акцията е насочена срещу една много мощна група, занимавала се с цялата палитра от престъпления от Наказателния кодекс: рекет, дългове, проституция, неправомерно телгелене на данъчен кредит, източване на ДДС и стига чак до комбинат Кремиковци", каза още Калин Георгиев.